Αυξημένος κίνδυνος να επανεμφανιστεί γρίπη των πτηνών στην Ελλάδα

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Προειδοποίηση από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τι μέτρα συνιστά

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος να επανεμφανιστεί γρίπη των πτηνών στη χώρα μας, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων σε άγρια και εκτρεφόμενα πτηνά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προειδοποιεί η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε επισημαίνει ότι στη γειτονική Βουλγαρία εντοπίστηκε εστία γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) σε εκτροφή πουλερικών. Επιπλέον, ολοένα συχνότερα εντοπίζεται ο υπαίτιος ιός σε άγρια πτηνά, τα οποία ανευρίσκονται νεκρά ή ημιθανή σε λοιπές περιοχές της Ευρώπης.

Αν προστεθούν σε όλ’ αυτά οι αναμενόμενες μετακινήσεις των μεταναστευτικών ειδών της άγριας ορνιθοπανίδας, καθίσταται σαφές ότι υπάρχει κίνδυνος για τη χώρα μας. Πόσο μάλλον που ανά την υφήλιο καταγράφονται ολοένα περισσότερα  περιστατικά μετάδοσης του ιού σε θηλαστικά (π.χ. μηρυκαστικά, μινγκ, αιλουροειδή κ.λπ.).

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής επισημαίνει ότι για να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία, είναι αναγκαία η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές.

Υπενθυμίζει ακόμα ότι απαγορεύεται η διατήρηση πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.

Ωστόσο η απαγόρευση αυτή δεν αφορά συστηματικές εκμεταλλεύσεις που διαθέτουν «πιλοτές». Αρκεί να πρόκειται για χώρους σκεπασμένους και περιφραγμένους με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην είναι δυνατή η άμεση ή έμμεση επαφή των πουλερικών με άγρια πτηνά.

Υποχρεωτική η δήλωση

Υπενθυμίζει επίσης ότι η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης (μεταδοτική) ιογενής νόσος υποχρεωτικής δηλώσεως. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν αμέσως τις κτηνιατρικές Αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

Αντίστοιχα, όσοι έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά μπορούν να βοηθήσουν τις Αρχές:

  • Είτε ενημερώνοντας τις οικείες κτηνιατρικές αρχές σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών, που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου
  • Είτε συλλέγοντας (προσεκτικά) και παραδίδοντάς τα σε αυτές

Στις ομάδες αυτές ανήκουν εργαζόμενοι και ιδιώτες όπως:

  • Δασικοί υπάλληλοι
  • Κυνηγοί
  • Ομοσπονδιακοί θηροφύλακες
  • Ορνιθολογικές οργανώσεις
  • Κέντρα περίθαλψης
  • Φορείς διαχείρισης κ.λπ.

Τι να προσέξετε

Επειδή, όπως προαναφέρθηκε, η γρίπη των πτηνών είναι μεταδοτική νόσος, πριν από την όποια διαδικασία συλλογής και παράδοσης πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές και τα κτηνιατρικά εργαστήρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αυτό είναι απαραίτητο για να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες, που αφορούν τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια μιας χρήσης, καθαρισμός και αντισηψία χεριών).

Επιπλέον, οχήματα που μεταφέρουν πουλερικά ή αυγά επώασης από ελληνικές εκτροφές σε τρίτες χώρες, πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται. Αυτό πρέπει να γίνεται μετά την ολοκλήρωση της εκφόρτωσης και πριν την επιστροφή τους στη χώρα μας.

Τέλος, το Υπουργείο Υγείας συνιστά στους επαγγελματίες που συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης. Αυτό είναι ένα μέτρο μείωσης της πιθανότητας ανασυνδυασμού και ανάδυσης ενός νέου πανδημικού στελέχους. Στις ομάδες αυτές ανήκουν ενδεικτικά:

  • Κτηνίατροι
  • Πτηνοτρόφοι
  • Χοιροτρόφοι
  • Εκτροφείς γουνοφόρων ζώων
  • Σφαγείς

Φωτογραφία: iStock