Iatropedia

Αφρικανική σκόνη: Πως να αναπνέετε για να προστατευθείτε από τα επικίνδυνα σωματίδια

Πρέπει να φοράμε μάσκα, να αναπνέουμε από την μύτη και να αποφεύγουμε τις έντονες δραστηριότητες, συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Η αφρικανική σκόνη έχει «πνίξει» σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και οι ειδικοί σπεύδουν να προειδοποιήσουν τους πολίτες για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβουν.

Το μεγαλύτερο φορτίο της αφρικανικής σκόνης θα επιβαρύνει αύριο τη χώρα μας και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης μίλησε στην εκπομπή «Prime» του ΕΡΤNews σχετικά με την επικινδυνότητα του φαινομένου και τους τρόπους καλύτερης αντιμετώπισής του.

Αρχικά, ο κ.Μπεχράκης επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι οι συνέπειες της σκόνης δεν είναι τόσο τραγικές όσο δείχνουν οι εικόνες. «Πράγματι, δεν είναι καλό το φαινόμενο. Πράγματι, θα περάσουμε δύο εικοσιτετράωρα μέσα σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν είναι καθόλου καλό για την αναπνοή μας, αλλά στα χρόνια των τελευταίων δεκαετιών που παρατηρείται το φαινόμενο αυτό, δεν έχουν συμβεί μαζικές εισαγωγές στα νοσοκομεία, δεν έχουν συμβεί μαζικά προβλήματα δημόσιας υγείας, η οποία οπωσδήποτε βλάπτεται», εξήγησε.

Δείτε επίσης: Πνευμονολόγοι για αφρικανική σκόνη: «Τοξικό και επικίνδυνο μείγμα» – Τι να κάνουν οι πολίτες

«Η μάσκα βοηθάει, αλλά λίγο»

Σχετικά με τους τρόπους προφύλαξης, ο κ. Μπεχράκης είπε πως η μάσκα βοηθάει αλλά λίγο. «Πιο πολύ βοηθάει η εισπνοή από τη μύτη. Η μύτη είναι ένα πολύ καλό κλιματιστικό της αναπνοής. Φιλτράρει τα μεγάλα σωματίδια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, κάτω από συνθήκες τέτοιου είδους ρύπανσης του νέφους της Σαχάρας δηλαδή, και αυτό είναι ένα μέτρο, συν το ότι δεν είναι καλό να κουραζόμαστε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Γιατί όταν τρέχουμε, όταν δουλεύουμε σκληρά, αναπνέουμε πιο έντονα», είπε.

Πρόσθεσε επίσης πως άνθρωποι που έχουν άσθμα και χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια ή γενικά προβλήματα αναπνοής, πρέπει να προσέξουν λίγο περισσότερο. «Ας μείνουν μέσα με κλειστά τα παράθυρα, ας αποφύγουν την εισπνοή αυτής της σκόνης, η οποία πιο πολύ μακροχρόνια βλάπτει, με την έννοια του ότι μεταφέρει από την Αφρική ρύπους καθόλου επιθυμητούς στην Ελλάδα», ανέφερε.

Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει βαρέα μέταλλα, ψευδάργυρο, μόλυβδο, χρώμιο και προϊόντα από τη ρύπανση και από τους πολέμους που συμβαίνουν στη Βόρεια Αφρική, όπως τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.


Φωτογραφία EUROKINISSI

Διαβάστε επίσης: Τζανάκης: Η “καταιγίδα” αφρικανικής σκόνης γεμίζει νοσοκομεία – Τι απέδειξε μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης