Iatropedia

Αφρικανική σκόνη: Πώς θα προστατευτούμε – Υπενθύμιση των μέτρων από το Υπουργείο Υγείας

Sahara dust in Germany

Νέο κύμα από αύριο, 16 Μαΐου, προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

Νέα εμφάνιση στη χώρα μας αναμένεται να κάνει από αύριο, Πέμπτη 16 Μαΐου, η αφρικανική σκόνη.

Για τον λόγο αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες προγνώσεις, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε νέα εγκύκλιο με την οποία υπενθυμίζει τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία από την αφρικανική σκόνη («Προστασία της Δημόσιας Υγείας στην περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνης»).

Αμφότερες οι ανωτέρω εγκύκλιοι μπορεί να αναζητηθούν εδώ

Με την εν λόγω εγκύκλιο παρέχονται συστάσεις και γενικά μέτρα προφύλαξης της υγείας του πληθυσμού εξαιτίας της επιβάρυνσης της ποιότητας της ατμόσφαιρας. Αναλυτικότερα και όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο:

Ανάλογα με την εκτίμηση των μέσων ημερήσιων (24ωρων) επιπέδων συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων, όπως ανακοινώνεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Π.Ε. ) και για συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 50μg/m3 οι συστάσεις και τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού έχουν ως εξής:

Διευκρινίζεται ότι για τις προτεινόμενες συστάσεις και μέτρα προστασίας του πληθυσμού για την Περιφέρεια Αττικής, το κοινό μπορεί να ενημερώνεται από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας ενώ για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας η αρμοδιότητα ενημέρωσης ανήκει στον οικείο Περιφερειάρχη.

Επιπλέον συστήνεται η λήψη των ακόλουθων μέτρων προφύλαξης του πληθυσμού:

Πληροφορίες σχετικά με την πρόγνωση της εξέλιξης των φαινομένων μεταφοράς σκόνης μπορούν να αναζητηθούν στη σελίδα του προγράμματος «Κοπέρνικος» της ΕΕ στον παρακάτω σύνδεσμο:

Τέλος, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Υγείας παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και ανάλογα με την εκτίμηση των μέσων ημερήσιων επιπέδων συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων, σύμφωνα με την ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα εκδίδει άμεσα συστάσεις για την προστασία του πληθυσμού οι οποίες θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Υγείας στον σύνδεσμο https://eody.gov.gr/

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορούμε να προστατευτούμε – Οι οδηγίες του CDC

Αφρικανική σκόνη: Πως να αναπνέετε για να προστατευθείτε από τα επικίνδυνα σωματίδια

Επίμονη στύση: Γιατί εκδηλώνεται και πώς αντιμετωπίζεται ο πριαπισμός