Αυτή είναι η εικόνα της διασποράς στην Αττική: 600 ασθενείς νοσηλεύονται – στο 7,5% ο δείκτης θετικότητας
Η θετικότητα στην Αττική -η οποία προκύπτει από τον αριθμό των θετικών τεστ ανά του συνολικού αριθμού των διενεργηθέντων τεστ στον πληθυσμό- είναι στο 7, 5%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα. Στη χώρα η θετικότητα είναι γύρω στο 9,18, ενώ το τελευταίο διάστημα ήταν πάνω από 10% στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.
Να σημειωθεί ότι το όριο ασφαλείας για τον δείκτη θετικότητας, που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερικής, είναι κάτω του 4%.
«Ευχάριστα» χαρακτήρισε τα νέα η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, κα. Βάνα Παπαευαγγέλου: «Ευχάριστα νέα. Έπεσαν και ο δείκτης θετικότητας και ο δείκτης Rt. Τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να αρθούν κάποια από τα μέτρα που έχουν ληφθεί, όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε και να προφυλάσσουμε τον αυτό μας και τους γύρω μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ως προς της αντοχές του συστήματος Υγείας εκεί τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Όπως ανάφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του iatropedia.gr, «αυτή τη στιγμή στην Αττική οι συνολικές κλίνες Covid είναι 229 και οι κενές 52. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται συνολικά στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου είναι 600, ενώ οι 177 εξ αυτών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».
Την αντίφαση υπογράμμισε και η κα. Παπαευαγγέλου. Όπως είπε, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε, όμως τα νοσοκομεία συνεχίζουν να πιέζονται. «Μειώθηκε όμως ο δείκτης θετικότητας ενώ και ο δείκτης Rt έπεσε κάτω από το 1 σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μας», τόνισε.
Να σημειωθεί ότι ο δείκτης Rt είναι αυτός που δείχνει πόσα άτομα μπορεί να μολύνει ένα άτομο θετικό στον κορονοϊό και σύμφωνα με τους ειδικούς το θεμιτό είναι να βρίσκεται κάτω από το 1.
Κοντοζαμάνης: «στο 87% η πληρότητα σε ΜΕΘ Covid Πανελλαδικά»
Μιλώντας για τις αντοχές του ΕΣΥ, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε: «Σε ότι αφορά την κάλυψη των απλών κλινών, περίπου 600 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στην Αττική, ενώ στο σύνολο της επικράτειας επί διαθεσίμων 7.093 απλών κλινών οι κατειλημμένες κλίνες είναι 4.408, μαζί με τις κλίνες ΜΕΘ», είπε ο υφυπουργός.
Συμπλήρωσε δε, ότι η πληρότητα πανελλαδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για covid-19 αγγίζει το 87% και ο κυλιόμενος μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα σε όλη την επικράτεια ήταν 410 εισαγωγές.
Μαγιορκίνης: Μείωση στον μέσο όρο των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, πάντως, αυτήν την εβδομάδα μεσοσταθμικά είχαμε μείωση κατά 30% στα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Αθήνα και 20% στη Θεσσαλονίκη.
Παπαευαγγέλου: «Ασέβεια να μην τηρούμε τα μέτρα»
Παίρνοντας τον λόγο η κα. Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι αποτελεί ασέβεια απέναντι στους ασθενείς, τους συγγενείς των νεκρών και απέναντι στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, να μην τηρούμε τα μέτρα. «Ο συγχρωτισμός και οι συναθροίσεις δηλώνουν ασέβεια προς τους συμπολίτες μας, που είναι η πλειοψηφία που τηρεί τα μέτρα ευλαβικά, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, και τους ανθρώπους που έχασαν της ζωή τους. Επίσης αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν στη διάρκεια του lockdown και ζουν με τον φόβο της ανεργίας», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.
Συμπλήρωσε δε, ότι Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας θα συζητήσει σύντομα και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση μέτρα για άρση κάποιων μέτρων του lockdown. «Όμως πρέπει να προσέξουμε, καθώς η επιστροφή στις παλιές μας συμπεριφορές μας θα μας φέρει και πάλι στην ίδια κατάσταση, γι’ αυτό θα πρέπει να μην εκτιθέμεθα και να ζήσουμε με περιορισμούς. Αλλά αυτοί οι περιορισμοί θα είναι λιγότεροι από το lockdown», κατέληξε η ίδια.
Αρκουμανέας: «Αυτά είναι τα τεστ σε όλη την Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας»
Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας, ότι συνολικά έχουν διενεργηθεί 2.400.000 PCR και περίπου 215.000 rapid test και τόνισε ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που έκανε rapid test.