Αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εξετάσεις;
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Απόφαση της ηγεσίας του ΥΥΚΑ που υπογράφει ο κ. Ανδρέας Ξανθός αλλά αρμοδιότητα ΕΟΠΥΥ έχει βασικά ο κ. Παύλος Πολάκης, προβλέπει ότι η συμμετοχή των ασφαλισμένων στις διαγνωστικές εξετάσεις υπολογίζεται στο 15% του κρατικού τιμολογίου και όχι επί της ασφαλιστικής τιμής όπως αυτή είχε προκύψει από την ανακοστολόγηση του περασμένου Δεκεμβρίου.
Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει ότι η εξέταση για το σάκχαρο τιμολογείται στο κρατικό στα 2,26 ευρώ κι ως εκ τούτου η συμμετοχή του ασθενούς ανέρχεται σε 0,40 λεπτά. Η συμμετοχή του ασθενούς ωστόσο με βάση την ασφαλιστική τιμή, διαμορφώνεται στα 0,17 λεπτά (καθώς η ασφαλιστική τιμή για το σάκχαρο είναι 1,15 ευρώ). Ομοίως, η εξέταση για την χοληστερίνη LDL στοιχίζει 2,88 ευρώ στο κρατικό τιμολόγιο, κι άρα το 15% της συμμετοχής του ασφαλισμένου είναι στα 0,43 ευρώ. Η μειωμένη ασφαλιστική τιμή όμως είναι στα 1,78 ευρώ και η συμμετοχή του ασφαλισμένου σε αυτήν την περίπτωση στα 0,27 λεπτά.
Τον Δεκέμβριο του 2015 μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 43% οι τιμές των 51 πιο ακριβών εξετάσεων και κατά 9% των υπολοίπων. Κι αυτό είχε γίνει βάσει στοιχείων από τον ΕΟΠΥΥ. Τώρα, με την νέα απόφαση, αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού να πληρώσουν περισσότερα (έστω και λίγο περισσότερα) απαλλάσσοντας ουσιαστικά τα διαγνωστικά από ένα μικρό μέρος του βάρους και βέβαια στα εκατομμύρια των παραπεμπτικών που εκδίδει ο ΕΟΠΥΥ ετησίως, μαζεύεται ένα σοβαρό ποσό…
Η συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εξετάσεις που περιγράφονται στα παραρτήματα Ε και Στ της υπ’ αριθ. Γ3γ/οικ. 98494/21−12−2015 (ΦΕΚ 2816 Β ́) απόφασης του υπουργού Υγείας όπως έχει τροποποιηθεί με την υπ’ αριθ. Γ3γ/οικ. 2180/12−1−2016 (ΦΕΚ 28 Β ) «υπολογίζεται στο 15% επί του κρατικού τιμολογίου» αναφέρεται στην απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 18 Φεβρουαρίου.
Σχόλιο: Πάλι οι δημοσιογράφοι φταίμε ή μήπως κάποιος δεν τα υπολόγισε σωστά; Εκτός κι αν ακούσουμε πάλι την «καραμέλα» ότι θα ενδυναμωθούν θα εργαστήρια του ΠΕΔΥ και των Κέντρων Υγείας για να μην καταφεύγει ο κόσμος στα «κακά» ιδιωτικά διαγνωστικά, οπότε, εντάξει φταίμε οι δημοσιογράφοι που δεν αλλάζουμε επάγγελμα να γλυτώσουμε…