Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες ο καθηγητής πνευμονολογίας από το ΑΠΘ Κ. Ζαρογουλίδης και ο καθηγητής πνευμονολογίας από το Δημοκρίτειο Δ. Μπούρος τόνισαν ότι το πρόβλημα της φυματίωσης ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα είναι τεράστιο όχι τόσο λόγω κρουσμάτων, αλλά επειδή δεν υπάρχει υγειονομικός έλεγχος για τους λαθρομετανάστες που μπαίνουν από τον Έβρο. Μάλιστα το νοσοκομείο Παπανικολάου δεν είναι στελεχωμένο με τα κατάλληλα μηχανήματα και οι εξετάσεις στους λαθρομετανάστες, θα πρέπει να στέλνονται στην Αθήνα και μετά τα αποτελέσματα πάλι πίσω στη Β. Ελλάδα. Διαδικασία χρονοβόρα.
Ας δούμε όμως τα επιδημιολογικά στοιχεία της φυματίωσης για την χώρα μας μέσα στο 2011, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ:
Δηλώθηκαν συνολικά 476 κρούσματα φυματίωσης, εκ των οποίων τα 267 (56,1%) ήταν Έλληνες και τα 203 (42,6%) αλλοδαπής εθνικότητας. Από το 2004 έως το 2011 παρατηρείται προοδευτική πτώση των δηλουμένων κρουσμάτων, όμως εκτιμάται ότι υπάρχει σημαντική υποδήλωση.
Η επίπτωση κατά γεωγραφική περιοχή (NUTS-I) κυμάνθηκε από 2,6 έως 5,9 ανά 100.000 πληθυσμό. Η μεγαλύτερη επίπτωση καταγράφηκε στην περιοχή της Αττικής και η μικρότερη στην περιοχή των Νήσων Αιγαίου-Κρήτης.
Μεγάλη αύξηση παρατηρείται και στο AIDS με ποσοστά δυσθεώρητα:
Οι διαρκώς αυξανόμενες μετακινήσεις πληθυσμών που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια φέρνουν στην επιφάνεια λοιμώδη νοσήματα που έτειναν να ξεχαστούν, ενώ και «επιδημίες» όπως το AIDS, με πορεία 30 ετών και πλέον, αποκτούν νέες τάσεις: το 2011 τα νέα κρούσματα HIV λοίμωξης που καταγράφηκαν στη χώρα μας έφτασαν τα 954, αριθμός αυξημένος κατά 57% σε σχέση με το 2010!
Το σημαντικότερο, όμως, στοιχείο που αναδεικνύεται από την αύξηση αυτή είναι η πρωτοφανής για τα Ελληνικά χρονικά «επιδημία» στους χρήστες ενδοφλέβιων ψυχοδραστικών ουσιών. Συγκεκριμένα, κατά την περσινή χρονιά δηλώθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) 241 HIV μολύνσεις, αριθμός που μεταφράζεται σε ποσοστιαία αύξηση 1500%!!!
Να θυμίσουμε ακόμη τα περιστατικά πανικού που δημιουργήθηκαν πριν λίγες ημέρες στις φυλακές Δομοκού στη Λαμία από κρούσματα φυματίωσης στους αλλοδαπούς κρατούμενους.
Ο Υπουργός Υγείας πάντως στο πλαίσιο της προστασίας της Δημόσιας Υγείας από τα λοιμώδη νοσήματα που σε πολλές περιπτώσεις μεταφέρονται από τους μετανάστες, εξήγγειλε σειρά μέτρων μεταξύ των οποίων, υποχρεωτικός υγειονομικός έλεγχος, πιστοποιητικό υγείας, αλλά και νοσηλεία σε ειδικούς θαλάμους νοσοκομείων για όσους εντοπιστεί ότι πάσχουν από μεταδοτικό νόσημα.