Αύξηση ΣΟΚ του AIDS στην Ελλάδα. +50% τα νέα κρούσματα
Ανησυχητική αύξηση των νέων κρουσμάτων του ιού του Aids διαπιστώνουν για το 2012 οι επιστήμονες, καθώς τα κρούσματα ξεπέρασαν κατά πολύ τα ετήσια περιστατικά του ιού τα οποία καταγράφονται εδώ και 30 χρόνια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Μονάδες Λοιμώξεων προκύπτει ότι ο αριθμός νέων HIV λοιμώξεων στο τέλος του 2012 θα υπερβεί τις 1250, γεγονός που σημαίνει αύξηση μεγαλύτερη από 50% συγκριτικά με το 2011!
Η μεγάλη αύξηση αφορά κυρίως στους χρήστες ενδοφλέβιων τοξικών ουσιών (περίπου 50% των νέων λοιμώξεων), στους οποίους η επιδημία εξελίσσεται με ραγδαίο τρόπο. Για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας, οι χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα που πλήττεται από την HIV λοίμωξη, φέρνοντας στη δεύτερη θέση τους άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.
Η εξάπλωση της HIV λοίμωξης στους ενδοφλέβιους χρήστες που προέρχονται κυρίως από την Αττική, ευνοείται από τις χαμηλές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, την πορνεία, την αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδομένων νοσημάτων, τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη και την κοινή χρήση μολυσμένων βελονών και συρίγγων.
Με αφορμή το 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο του AIDS οι επιστήμονες τόνισαν πως οι παράλληλες λοιμώξεις με ηπατίτιδα C (90%), φυματίωση (1%, μία τουλάχιστον περίπτωση με πολλαπλές αντοχές στα αντιφυματικά φάρμακα), και τα πολλαπλά ιατρικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που χαρακτηρίζουν αυτή την κοινωνική ομάδα των φορέων, καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διαχείρισή της από το Σύστημα Υγείας. Είναι επιτακτική η ανάληψη συντονισμένης και έγκαιρης δράσης από την Πολιτεία, για να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας σε αυτή την κοινωνική ομάδα και να επιλυθούν ταχύτατα τα προβλήματα που υπάρχουν για την περίθαλψή τους (κοινωνική ασφάλιση, επάρκεια προσωπικού και χώρων νοσηλείας, προγράμματα στέγασης και απεξάρτησης), τονίζουν οι λοιμωξιολόγοι.
Στο μεταξύ ανησυχία δημιουργεί στην επιστημονική κοινότητα η αύξηση της αντοχής στα αντιρετροϊκά φάρμακα, σε ασθενείς με πρόσφατη διάγνωση HIV λοίμωξης που ζουν στη Βόρεια Ελλάδα. Το ποσοστό αντοχής στα φάρμακά εμφανίζεται στο 22% των φορέων που τα λαμβάνουν , σε αντίθεση με τη διαχρονικά σταθερή αντοχή στη Νότια Ελλάδα που αγγίζει το 6,4%.