Iatropedia

Αγαπηδάκη: Τις επόμενες ημέρες η ΚΥΑ για τον δωρεάν έλεγχο γονιμότητας στις γυναίκες

Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου με θέμα την εξειδίκευση των μέτρων για το δημογραφικό ζήτημα, τα κοινωνικά επιδόματα και την οικογένεια.

H Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ώστε να διευκρινιστούν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην 88η ΔΕΘ, για το δημογραφικό ζήτημα, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και την στήριξη των εργαζόμενων γονιών μέσω της καλύτερης σύζευξης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.

Στη συμβολή του Υπουργείου Υγείας στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Αναφέρθηκε στα δύο μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ, που ήταν ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και η απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

«Η μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης είναι μια νέα αξιόπιστη εξέταση, η οποία θέλουμε να αποζημιώνεται για τις γυναίκες προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί το ποσοστό υπογονιμότητας και να μπουν έγκαιρα, ευκολότερα και πιο στοχευμένα στη διαδικασία που αφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», ανέφερε η κυρία Αγαπηδάκη.

Δείτε επίσης: 88η ΔΕΘ: Η σημασία των δωρεάν εξετάσεων γονιμότητας σε γυναίκες 30-35 ετών

Ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε αίτηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει για τα κριτήρια προκειμένου να μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει αυτή την εξέταση.

Σημείωσε ότι μεγάλο κομμάτι των αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων που αφορά την αναπαραγωγική υγεία αποζημιώνονται κατά 85% και η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι στο 15%.

Η κυρία Αγαπηδάκη κατέληξε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν από πλευράς ΕΟΠΥΥ τα κριτήρια και η διαδικασία της Κοινής Υπουργική Απόφασης, έτσι ώστε «οι γυναίκες να γνωρίζουν το μονοπάτι για την διενέργεια αυτής της εξέτασης».

Φωτογραφία EUROKINISSI