Iatropedia

Αγχώδεις διαταραχές: Η ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει κάθε είδους θεραπεία

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στην σύγχρονη κοινωνία διαγιγνώσκονται με αγχώδη διαταραχή. Συγκεκριμένα, τα άτομα με κοινωνική φοβία αισθάνονται αμηχανία, κατωτερότητα και είναι διστακτικοί, όταν βρίσκονται σε εκτεθιμένοι με κάποιον τρόπο σε δημόσιο χώρο.

Μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο Uppsala ανοίγει ένα νέο ορίζοντα στην ανάλυση αυτής της ψυχικής διαταραχής. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα της σεροτονίνης (ενός νευροδιαβιβαστή) σε άτομα με διαταραχή κοινωνικού άγχους δεν είναι πολύ χαμηλά, όπως πίστευαν στο παρελθόν, αλλά, αντίθετα, αυτοί οι άνθρωποι παράγουν πάρα πολύ σεροτονίνη. Και, όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο αυτού του νευροδιαβιβαστή, τόσο περισσότερο άγχος αισθάνονται.

Η συνήθης πρακτική αντιμετώπισης από τους ψυχιάτρους της κοινωνικής φοβίας είναι με φάρμακα που είναι γνωστά ως “εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης” (selective serotonin reuptake inhibitors – SSRIs) ένας τύπος φαρμάκου που αλλάζει την ποσότητα της σεροτονίνη στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Uppsala, διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με κοινωνική φοβία παράγουν πολύ μεγάλες ποσότητες σεροτονίνης στην αμυγδαλή. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου είναι το κέντρο για τα πιο βασικά συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένου του φόβου.

Το νέο αυτό εύρημα δεν αμφισβητεί πλήρως τις παλαιότερες μελέτες, οι οποίες είχαν δείξει ότι τα άτομα με κοινωνική φοβία έχουν μεγαλύτερη νευρική δραστηριότητα στην αμυγδαλή. Δηλαδή στους πολύ ανήσυχους ανθρώπους, το κέντρο φόβου του εγκεφάλου είναι υπερβολικά ευαίσθητο. Αυτή η νέα έρευνα υπογραμμίζει ότι η αυξημένη σεροτονίνη μπορεί να είναι (τουλάχιστον εν μέρει) ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό.

Έτσι, η σεροτονίνη δεν μειώνει το άγχος, όπως είχε αρχικά υποτεθεί, αλλά το αυξάνει! Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μετά από αυτό το συμπέρασμα, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες σχετικά με τις υποκείμενες χημικές διεργασίες του άγχους στον εγκέφαλο, ώστε οι επιστήμονες να αναθεωρήσουν ενδεχομένως τις διαδεδομένες πρακτικές θεραπείας.

http://www.medicaldaily.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γενικευμένη Αγχώδη διαταραχή: Μήπως ανησυχείς υπερβολικά;

Τα σημάδια που προδίδουν ότι έχετε υπνική διαταραχή