Αγχωμένοι πονάμε περισσότερο!

  • Iatropedia
Πονούν τα παλληκάρια; Αν πονούν όταν βρίσκονται κάτω από έντονο στρες, τότε… πονούν πιο πολύ, υποστηρίζουν Ισραηλινοί ερευνητές.

Το έντονο άγχος δεν επηρεάζει μόνο το μυαλό και την ψυχολογία μας αλλά χτυπάει και το σώμα, μειώνοντας την αντοχή μας στον φυσικό πόνο, δείχνουν τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Pain. Ομάδα Ισραηλινών ερευνητών του Τμήματος Φυσιοθεραπείας του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, υπέβαλλε 29 άνδρες σε τεστ δοκιμής στρες (MIST) ζητώντας τους να απαντήσουν σε ένα ειδικό ερωτηματολόγιο αφού όμως τους είχαν πει πως ο μέσος όρος επιτυχίας συνήθως ήταν γύρω στο 80-90%.

Όταν οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν μπόρεσαν να σημειώσουν πάνω από 45% επιτυχία, όσο σκληρά κι αν προσπαθούσαν, αγχώθηκαν. Στην συνέχεια οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα τεστ αντοχής στον πόνο που τους είχαν υποβάλλει πριν ξεκινήσει το τεστ MIST αλλά και μετά: με έκπληξη διεπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερο ήταν το ψυχολογικό στρες που ένιωσαν νωρίτερα, τόσο δραματικά μειωμένη ήταν η ικανότητα αντοχής στον διαμορφούμενο πόνο.

«Το είδος του στρες και το μέγεθος της αξιολόγησής του καθορίζουν και την αλληλεπίδρασή του με τον πόνο» λέει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια Ρουθ Ντεφριν. « Όσο μεγαλύτερη είναι η αντίληψη του στρες, τόσο πιο δυσλειτουργικές καθίστανται οι δυνατότητες ρύθμισης του πόνου» τονίζει. Όπως παραδέχονται οι ίδιοι, περίμεναν αποτελέσματα παρόμοια με αυτά όσων τραυματίζονται ενώ κάνουν κάποιο σπορ –στις περιπτώσεις αυτές η διαμόρφωση του πόνου κυμαίνεται σε καλύτερο επίπεδο, επισημαίνουν. Το γεγονός ότι συνέβη ακριβώς το αντίθετο, λένε, είναι μια ακόμη υπενθύμιση ότι πρέπει να αγχωνόμαστε λιγότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!