Αγχωτικό σύνδρομο… απώλειας iPhone
Η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα, το μυαλό δουλεύει πιο αργά, ακόμη και μια απλή εργασία γίνεται με δυσκολία κι όλα αυτά επειδή αποχωριστήκαμε το πολύτιμο κινητό μας. Μα, εξάρτηση σε τέτοιον βαθμό; Κι όμως, είναι δυνατόν. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι στις ΗΠΑ, η απομάκρυνση, έστω και για λίγο, ατόμων που συμμετείχαν στην σχετική έρευνα από το iPhone τους είχε ως αποτέλεσμα μια μετρήσιμη εκδήλωση στρες με συνέπεια τις αρνητικές επιδόσεις τους ακόμη και σε απλές γνωστικές εργασίες τις οποίες εκτελούσαν εκείνη την στιγμή.
Χωρίζοντας με ένα πρόσχημα τα «πειραματόζωα» από τα τηλέφωνά τους, οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι και μόνο ο ήχος των κινητών που ακούγονταν να χτυπούν μακριά από τους κατόχους τους, τους έκανε «σημαντικά ανήσυχους» ενώ στην συνέχεια παρουσίασαν υψηλότερο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση! Τα αποτελέσματα αυτά πηγαίνουν σαφώς την νεόκοπη «νοσοφοβία» (no-mobile phobia, ο φόβος να μείνει κανείς χωρίς το κινητό του τηλέφωνο) ένα επίπεδο πιο πέρα, υποστηρίζει ο συντονιστής του πειράματος Ράσελ Κλέιτον, υποψήφιος διδάκτωρ στην Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου.
Όπως επισημαίνει, είναι κατανοητό στην σημερινή εποχή της διαρκούς ανταλλαγής δεδομένων κάποιος να αισθάνεται ανήσυχος ότι δεν θα είναι σε θέση να απαντήσει μια δυνητικά πολύ σημαντική κλήση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το iPhone τείνει να γίνει ψυχολογική προέκταση του εαυτού μας σε σημείο να αισθανόμαστε ευάλωτοι βιώνοντας μια πραγματική, αρνητική ψυχολογική κατάσταση…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: