Άγνοια και ταμπού οδηγεί το 25% των έφηβων κοριτσιών σε έκτρωση
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Έλλειμμα ενημέρωσης υπάρχει στην χώρα μας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας γίνοναι 40.000 εκτρώσεις ετησίως σε κορίτσια κάτω των 18 ετών. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Αρεταίειου Νοσοκομείου 1 στα 4 κορίτσια ηλικίας 14 έως 17 ετών έχει κάνει έκτρωση, και οι μισές έδεν έχουν ενημερώσει ούτε τη μητέρα τους.
Μία στις 1.000 γυναίκες που κάνουν διακοπή κύησης παρουσιάζει αιμορραγία κατά την επέμβαση ή τις πρώτες 24 ώρες μετά από αυτήν, το 44% των γυναικών που έχουν κάνει έκτρωση εμφανίζει νευρικές διαταραχές και 25% επισκέπτεται ψυχίατρο.
Τα στοιχεία αυτά δίνει ο αναπληρωτής καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας στο ΑΠΘ και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Εταιρείας Ουρογυναικολογίας, Θεοχάρης Ταντανάσης, σε παρουσίασή του με τίτλο «Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων. Όρια και προτεραιότητες» , που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στο πλαίσιο του 1ου Σεμιναρίου Ψυχοσωματικής στη Μαιευτική Γυναικολογία, το οποίο διοργανώνει η Β΄ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του ΑΠΘ.
«Πρόκειται για μια θλιβερή πρωτιά, που σχετίζεται όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια και με παράγοντες που διαμορφώνουν η οικονομική κρίση, η αβεβαιότητα και η αύξηση της ανεργίας» επισημαίνει ο κ. Ταντανάσης.
Οι εφηβικές εγκυμοσύνες, σύμφωνα με τον κ. Ταντανάση, οφείλονται στην άγνοια, στους λανθασμένους χειρισμούς του χαπιού επείγουσας αντισύλληψης, στις σχέσεις μεταξύ γονιών και παιδιών, αλλά και στην αδιαφορία της Πολιτείας. Ενώ στις χώρες της Ευρώπης το αντισυλληπτικό χάπι χρησιμοποιείται από το 22% των γυναικών κατά μέσο όρο, η χρήση του στην Ελλάδα φθάνει μόλις το 3,2%.