Iatropedia

Η αγορά των ΜΥΣΥΦΑ και τι χάνουν τα φαρμακεία…

Μόνο το 13% των ΜΥΣΥΦΑ θα μπορεί να πωλείται και από καταστήματα λιανικής, μη φαρμακεία. Παρόλα αυτά, αν δει κάποιος ποια είναι αυτά που εντάσσονται στη λίστα με τα ΓΕΔΙΦΑ, θα ανακαλύψει ότι τα περισσότερα είναι αυτά με την μεγαλύτερη ζήτηση, κάτι που εξηγεί και τις αντιδράσεις εκ μέρους των φαρμακοποιών...

 

Ο τζίρος των ΜΥΣΥΦΑ μαζί με τα OTC ξεπερνά τα 73 δισ. ευρώ ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο με την χώρα μας να παρουσιάζει το 2015 συνολικό τζίρο που άγγιξε τα 406,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση στις πωλήσεις ύψους 12,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά..

Σύμφωνα με έρευνα της IMS Hellas, τα αναλγητικά είναι πρωταθλητές στην κατηγορία αυτή με τους Έλληνες να έχουν αγοράσει σε διάστημα 12 μηνών 38,9 εκατ. συσκευασίες! Οσο για τον συνολικό τζίρο των εταιρειών που τα παράγουν και τα διακινούν, έφτασε στα 77,8 εκατ. ευρώ το 2015, όταν το 2013 δεν ξεπερνούσε τα 59 εκατ.!

Τα αντιβηχικά είναι δεύτερα σε κατανάλωση καθώς το 2015 δαπανήθηκαν για την αγορά τους 80,2 εκατ. ευρώ, με τους καταναλωτές στην χώρα μας να αγοράζουν συνολικά προϊόντα αξίας 22,9 εκατ. ευρώ.

Σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι η λίστα των ΜΥΣΥΦΑ στη χώρα μας περιέχει 1.582 σκευάσματα, από αυτά όμως μόνο τα 216 μεταφέρονται στη λίστα με τα ΓΕΔΙΦΑ που θα πωλούνται και εκτός φαρμακείου. Αλλά για τους φαρμακοποιούς που μετρούν συνεχώς απώλειες την τελευταία 6ετία, η αποκλειστική πώληση του 87% των ΜΥΣΥΦΑ από τα φαρμακεία δεν φαίνεται αρκετό…

«Χάνουμε ύλη και άρα κέρδος σε μια δύσκολη εποχή για τον κλάδο. Την παίρνουν από εμάς και τη δίνουν στα σουπερμάρκετ. Για ποιο λόγο;» διερωτάται ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος. Και προσθέτει ότι «το μέτρο αυτό δεν ελήφθη με στόχο την ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών στα σημεία πώλησης, δεδομένου ότι στη χώρα μας λειτουργούν περίπου 10.000 φαρμακεία».

Εν τω μεταξύ, ο Κωνσταντίνος Λουράντος καταγγέλλει στα «ΝΕΑ» ότι ήδη οι τιμές των ΜΥΣΥΦΑ που απελευθερώνονται έχουν πάρει φωτιά. «Τις τελευταίες ημέρες καταφθάνουν στο φαρμακείο σκευάσματα χωρίς κουπόνι και μικρότερης δοσολογίας, παρά ταύτα η τιμή τους αυξάνεται έως και 80%.

Την επιβάρυνση αυτή θα την επωμιστούν οι Ελληνες – οι οποίοι εξαπατήθηκαν -, με τις εταιρείες και τους λιανεμπόρους να μετρούν κερδοφορίες» σημειώνει. Και συμπληρώνει ότι τα φαρμακεία υπολείπονται διαπραγματευτικής δύναμης σε σχέση με τα σουπερμάρκετ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σκυτάλη του τζίρου δίδεται διά χειρός κυβέρνησης προς τους ισχυρότερους παίκτες.