AI και καρκίνος: Αυξάνονται οι συμπράξεις για την ανάπτυξη αντισωμάτων

  • Iatropedia newsroom
ΕΡΕΥΝΑ, καρκίνος
Συμφωνία AstraZeneca-Absci Corportation για τον σχεδιασμό ενός αντισώματος για την καταπολέμηση του καρκίνου

Όλο και περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες συνεργάζονται με εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε μια προσπάθεια να βρουν νέες θεραπείες για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες και να μειώσουν το κόστος ανάπτυξής τους.

Τελευταίο παράδειγμα το deal της AstraZeneca με την αμερικανική Absci Corporation για τον σχεδιασμό ενός αντισώματος για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Η συνεργασία στοχεύει στην αξιοποίηση της τεχνολογίας AI της Absci για ανάλυση πρωτεϊνών μεγάλης κλίμακας με στόχο την εύρεση μιας βιώσιμης ογκολογικής θεραπείας, κάτι που αποτελεί και βασική επιδίωξη της αγγλοσουηδικής AstraZeneca.

Σύμφωνα με τον Sean McClain, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Absci, η εφαρμογή των αρχών της μηχανικής στην ανακάλυψη φαρμάκων έχει βελτιώσει τις δυνατότητες επιτυχίας και έχει μειώσει τον χρόνο που αφιερώνεται στην ανάπτυξη.

Η Absci, η οποία εδρεύει στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και έχει ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης στη Νέα Υόρκη, παράγει ιδιόκτητα δεδομένα, μετρώντας εκατομμύρια αλληλεπιδράσεις μεταξύ πρωτεϊνών. Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί τα δεδομένα αυτά για να εκπαιδεύσει το παραγωγικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης και, τελικά, να σχεδιάσει και να επικυρώσει βιώσιμα αντισώματα — πρωτεΐνες που στοχεύουν ξένες ουσίες στο σώμα.

«Η τεχνητή νοημοσύνη μάς δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να αυξήσουμε την επιτυχία και την ταχύτητα της διαδικασίας ανακάλυψης βιολογικών ουσιών, αλλά και να ενισχύσουμε την ποικιλομορφία των βιολογικών ουσιών που ανακαλύπτουμε», ανέφερε για τη συμφωνία η Puja Sapra, αντιπρόεδρος της AstraZeneca.

Οι εταιρείες δεν έχουν αποκαλύψει ποιο ακριβώς είδος καρκίνου θα στοχεύσουν.

Η συμφωνία αποτελεί μέρος των φιλόδοξων σχεδίων της AstraZeneca να αντικαταστήσει την παραδοσιακή χημειοθεραπεία με μια νέα γενιά στοχευμένων φαρμάκων.

Τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών για νέες θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα και του μαστού – αποτελέσματα που χαιρέτισε ως «τεράστιο επίτευγμα».

Σύμφωνα με την εταιρεία, η συνεργασία με την Absci είναι μια «συναρπαστική ευκαιρία» να χρησιμοποιηθεί η τεχνητή νοημοσύνη στη δημιουργία αντισωμάτων.

Τα αντικαρκινικά φάρμακα που χρησιμοποιούν διάφορες τεχνολογίες αποτελούν ένα από τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας κορυφαίων πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών και μικρότερων εταιρειών που κάνουν έρευνα αιχμής.

Τον Σεπτέμβριο, η Moderna κατέληξε σε συμφωνία αξίας άνω των 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών κατά του καρκίνου με τη γερμανική Immatics. Η γερμανική εταιρεία χρησιμοποιεί τη λεγόμενη τεχνολογία υποδοχέων Τ-κυττάρων για να στοχεύσει πρωτεΐνες που σχετίζονται με τον καρκίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς μας αρρωσταίνει η κλιματική αλλαγή – Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΠΟΥ

7 προβλήματα που καραδοκούν, αν δεν φροντίζετε σωστά τα δόντια σας