Περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ζουν μολυσμένοι με τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS. Παρά την τεράστια πρόοδο που έχει επιτευχθεί, όμως, σχεδόν ένας στους τρεις φορείς δεν γνωρίζουν για την κατάστασή τους.
Επιπλέον, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παρότι συνολικά μειώθηκε την τελευταία δεκαετία, το 2023 ήταν οριακά αυξημένος έναντι του 2022. Από τις 53 χώρες, εξ άλλου, που απαρτίζουν την ευρωπαϊκή περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO Europe), μόνο οι 47 παρέχουν λεπτομερή στοιχεία. Και από τις 47, οι 21 είχαν αύξηση στις νέες διαγνώσεις της HIV λοίμωξης το 2023.
Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ευρήματα της νέας έκθεσης επιτήρησης για την HIV/AIDS λοίμωξη που έδωσαν στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ και το ECDC. Όπως αναφέρει, η αύξηση των νέων διαγνώσεων το 2023 ανήλθε σε 2,4% έναντι του 2022. Συνολικώς καταγράφηκαν σχεδόν 113.000 νέες μολύνσεις, οι περίπου 25.000 εκ των οποίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΕ/ΕΟΧ).
Αρκετές από τις ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν τον υψηλότερο αριθμό νέων μολύνσεων της τελευταίας δεκαετίας. Οι χώρες αυτές είναι:
- Αζερμπαϊτζάν
- Φινλανδία
- Ισλανδία
- Ιρλανδία
- Καζακστάν
- Λιθουανία
- Μάλτα
- Μαυροβούνιο
Για την ΕΕ/ΕΟΧ η αναλογία των νέων κρουσμάτων της HIV/AIDS λοίμωξης το 2023 ήταν 5,3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Είναι σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με το 2014 (ήταν 6,3 ανά 100.000). Ωστόσο είναι αυξημένη έναντι του 2022.
Σημαντική καθυστέρηση
Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα διαγιγνώσκονται με σημαντική καθυστέρηση. Αυτό έχει ως επακόλουθο αυξημένη νοσηρότητα και μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από AIDS. Στην πραγματικότητα, το 53% των κρουσμάτων στην ΕΕ/ΕΟΧ και το 52% σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια διαγιγνώσκονται καθυστερημένα.
Υπάρχει επίσης ανησυχητικό χάσμα μεταξύ των διαγνώσεων και του εκτιμώμενου αριθμού λοιμώξεων. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μόνο το 70% των ευρωπαίων φορέων του ιού HIV γνωρίζουν ότι είναι μολυσμένοι.
Το ποσοστό αυτό είναι 92% στην ΕΕ/ΕΟΧ, αλλά μόλις 40% στην ανατολική Ευρώπη. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να αναθεωρηθούν οι στρατηγικές ελέγχου σε όλη την Ευρώπη, τονίζεται στην έκθεση.
Η νέα έκθεση φέρνει επίσης στο φως τον τεράστιο αντίκτυπο που έχει η HIV/AIDS λοίμωξη στους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι μετανάστες.
«Η ΕΕ/ΕΟΧ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη βελτίωση της πρόσβασης στις εξετάσεις και τη μείωση του αριθμού των ατόμων που ζουν εν αγνοία τους με τον ιό HIV. Υπάρχουν όμως πολλά ακόμα να γίνουν», δήλωσε η Dr. Pamela Rendi-Wagner, διευθύντρια του ECDC.
Δεδομένου ότι περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις γίνονται με καθυστέρηση, «είναι σημαντικό να εστιάσουμε στους πιο ευάλωτους πληθυσμούς», τόνισε. Και αυτό διότι πρέπει να εξασφαλιστεί και σε αυτούς η πρώιμη διάγνωση και η πρόσβαση στις προφυλακτικές θεραπείες και τα φάρμακα που χρειάζονται.
Φωτογραφία: iStock