Iatropedia

Αιμοδοσία από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

«Πιστεύω ότι όταν μπορούμε να δώσουμε αίμα, πρέπει να το δίνουμε. Με τον τρόπο αυτό δεν βοηθάμε μόνο έναν συγγενή ή κάποιον φίλο μας, αλλά και ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε. Αυτό ακριβώς είναι και το δώρο της ζωής». Ο Χαράλαμπος Σαββόπουλος, φαρμακοποιός στο επάγγελμα, είναι αιμοδότης εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Άρχισε να δίνει αίμα στο «ΑΧΕΠΑ» και όταν ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δημιούργησε τη δική του τράπεζα αίματος ήταν από τους πρώτους που συμμετείχαν στις αιμοδοσίες που διοργανώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Άλλωστε ο κ. Σαββόπουλος έχει βιώσει την αγωνία που νιώθουν όσοι ψάχνουν να βρουν αίμα για κάποιον δικό τους άνθρωπο του οποίου η ζωή κινδυνεύει.

«Αυτό που με κινητοποίησε να γίνω αιμοδότης ήταν όταν κάποια στιγμή χρειάστηκε αίμα ένας δικός μου άνθρωπος και δεν μπορούσαμε να βρούμε. Περάσαμε δύσκολα. Κάποιοι συγγενείς δεν μπορούσαν να δώσουν για λόγους υγείας κι αυτό με έπεισε ότι όταν μπορείς να δώσεις αίμα, να το δίνεις, διότι δεν ξέρεις πότε και για ποιον θα χρειαστεί», λέει ο κ. Σαββόπουλος.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι δυστυχώς είναι στην ανθρώπινη φύση να σκέφτεται τη σημασία της δωρεάς αίματος μόνο όταν το πρόβλημα έρχεται στην πόρτα του καθενός.

Πρόληψη

«Η πρόληψη παίζει καθοριστικό ρόλο. Και προσφέροντας λίγο από το αίμα μας μπορούμε να βοηθήσουμε και συνανθρώπους μας τους οποίους δεν γνωρίζουμε. Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα. Μόνο κερδίζουμε από αυτή την πράξη ανθρωπιάς», τονίζει ο κ. Σαββόπουλος.

Έναυσμα για να γίνει αιμοδότρια αποτέλεσαν για την φαρμακοποιό Βασιλική Βελούδη οι αιμοδοσίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Η ίδια έχει δώσει πολλές φορές αίμα, ενώ χρειάστηκε και να πάρει αίμα από την τράπεζα του Συλλόγου για συγγενικό πρόσωπο.

«Είναι μοναδικό το συναίσθημα να προσφέρεις γνωρίζοντας ότι μπορεί το δικό σου αίμα να σώσει τη ζωή ενός ανθρώπου που το έχει ανάγκη, είτε είναι συγγενής σου είτε κάποιος που δεν γνωρίζεις. Πιστεύω ότι όλοι μας πρέπει να συμμετέχουμε στις αιμοδοσίες του Συλλόγου εφόσον πληρούμε τις αναγκαίες προϋποθέσεις», τονίζει η κ. Βελούδη.

Αιμοδοσία στις 31 Ιανουαρίου

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης συνεχίζει και φέτος την προσπάθεια ενίσχυσης της τράπεζας αίματος που δημιούργησε το 2013 και η οποία αριθμεί προς το παρόν 96 μέλη, ενώ έχει βραβευτεί δύο φορές για την εθελοντική δράση της. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι η υπηρεσία αιμοδοσίας του νοσοκομείου «Άγιος Παύλος» που στηρίζει τον Σύλλογο σε κάθε κάλεσμά του.

Το 2018 ξεκινά με τη διοργάνωση της 9ης εθελοντικής αιμοδοσίας του ΦΣΘ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου, από τις 14:30 έως τις 18:00, στα γραφεία του Συλλόγου (Εθνικής Αντιστάσεως 173-175). Είναι ανοιχτή για τα μέλη του Συλλόγου, τα μέλη των οικογενειών τους, τους υπαλλήλους των φαρμακείων και του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥ.ΦΑ.), αλλά και για φίλους και γνωστούς. Οι εθελοντές αιμοδότες πρέπει να έχουν μαζί τους είτε το ΑΜΚΑ τους είτε το δελτίο της αστυνομικής ταυτότητας.

Στόχος της τράπεζας είναι να ευαισθητοποιήσει τους φαρμακοποιούς της πόλης στο θέμα της δωρεάς αίματος. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τα αποθέματα σε φιάλες αίματος, ώστε να δοθούν σε όσους συναδέλφους τους ή συγγενικά τους πρόσωπα χρειάζονται επιτακτικά αίμα για να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα υγείας πιθανόν έχουν.

Εθελοντισμός

«Η μεγαλύτερη δύναμη της αιμοδοσίας είναι όλοι οι εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι απλώνοντας το χέρι τους προσφέρουν το πολυτιμότερο αγαθό που πραγματικά σώζει ζωές», δηλώνει ο υπεύθυνος της τράπεζας αίματος του ΦΣΘ, μέλος του Δ.Σ. του ΦΣΘ, Θάνος Αλειφτήρας, ο οποίος είναι χρόνια εθελοντής αιμοδότης.

Παράλληλα τονίζει ότι «η ανάγκη για αίμα είναι άμεση, επιτακτική και διαρκής. Από το 2013 μέχρι σήμερα έχουμε βοηθήσει πολλούς συνανθρώπους μας που χρειάστηκαν αίμα. Συνεχίζουμε, όμως, την προσπάθεια για να ευαισθητοποιήσουμε κι άλλους. Εάν δεν συγκεντρωθεί ικανοποιητικός αριθμός φιαλών, θα βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να εξυπηρετούμε κατά προτεραιότητα τους αιμοδότες».