Iatropedia

Αιμοκαθαιρόμενοι και θαλασσαιμικοί ζητούν αύξηση της αποζημίωσης για τις μετακινήσεις τους

Driving car with face mask

12.500 αιμοκαθαιρόμενοι και θαλασσαιμικοί περιμένουν εδώ και δύο χρόνια την αύξηση των οδοιπορικών για να μεταβαίνουν στις θεραπείες τους.

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, για την εξεύρεση λύσης στο σημαντικό ζήτημα της αύξησης των ποσών αποζημίωσης των μετακινήσεων των αιμοκαθαρόμενων νεφροπαθών και των μεταγγιζόμενων πασχόντων από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, το οποίο είναι σε εκκρεμότητα εδώ και ΔΥΟ χρόνια, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν.).

Όπως επισημαίνεται σε επιστολή της Π.Ο.Ν., τα ποσά με τα οποία αποζημιώνονται για τις μετακινήσεις τους οι νεφροπαθείς και οι πάσχοντες από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, προς και από τις μονάδες αιμοκάθαρσης και τις μονάδες μετάγγισης αίματος αντίστοιχα, δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 2012, παρά τις αυξήσεις που έχουν γίνει σε όλα τα ποσά που συνδέονται με τις μετακινήσεις αυτές, όπως είναι τα καύσιμα, τα εισιτήρια και τα κόμιστρα των ταξί.

Συγκεκριμένα οι νεφροπαθείς αναφέρουν: «Όπως καλά γνωρίζεται οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου υπό αιμοκάθαρση μετακινούνται κάθε δεύτερη ημέρα από τον τόπο Κατοικίας τους προς τη μονάδα τεχνητού νεφρού προκειμένου να κάνουν αιμοκάθαρση (13χ2 μετακινήσεις μηνιαίως). Για τις μετακινήσεις αυτές αποζημιώνονται ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση βάσει του Ειδικού Κανονισμού Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Τον Ιούνιο του 2022 αναπροσαρμόστηκαν τα κόμιστρα των ταξί κατά 30% χωρίς να υπάρξει και αντίστοιχη εναρμόνιση στα οδοιπορικά των αιμοκαθαιρομένων και θαλασσαιμικών που παραμένουν καθηλωμένα στις τιμές των κομίστρων ΤΑΧΙ του 2013».

Για το συγκεκριμένο μείζον και ύψιστης σημασίας ζήτημα, που αφορά στην αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά και επιβίωση των νεφροπαθών και των πασχόντων από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο, έχουν αποσταλεί σχετικές επιστολές από τον Ιούνιο του 2022 στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., στο υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων Αρχών ότι θα επιλυθεί άμεσα το ζήτημα, δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα, τονίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α).

«Οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση) έχουν να αντιμετωπίσουν, παράλληλα με τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, το κύμα ακρίβειας στα προϊόντα, την ενέργεια, τα καύσιμα κ.α., που καθιστούν αδύνατη ακόμα και την κάλυψη των βασικών καθημερινών τους αναγκών. Ιδιαίτερα όταν ληφθεί υπόψη και το δυσβάστακτο πρόσθετο κόστος που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών που πηγάζουν από την αναπηρία τους», αναφέρουν τα μέλη της Π.Ο.Ν.

Νεφροπαθείς: Τι ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (Π.Ο.Ν), όπως λένε τα μέλη της, το Ιούνιο του 2022 υπέβαλε στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ το αίτημα αναπροσαρμογής των οδοιπορικών των αιμοκαθαιρομένων κατά 30% αντίστοιχο της αύξησης των κομίστρων ΤΑΧΙ.

Ακολούθησε ένα μεγάλο διάστημα διαβουλεύσεων για το ζήτημα και τελικά ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ αποδέχθηκε το δίκαιο αίτημά μας και εισηγήθηκε στο Υπουργείο Υγείας την αναπροσαρμογή των οδοιπορικών των αιμοκαθαιρομένων .

Ο τότε Υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης ενέκρινε την εισήγηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ υπογράφοντας σχέδιο ΚΥΑ το οποίο διαβίβασε στο Υπουργείο Οικονομικών για έκδοση ΚΥΑ. Μεσολάβησαν οι εθνικές εκλογές και το ζήτημα έμεινε εκκρεμές.

Με την νέα κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών επανάφερε το θέμα και οι επόμενοι Υπουργοί Υγείας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και κ. Άδωνις Γεωργιάδης διαβίβασαν εκ νέου την υπόθεση στο Υπουργείο Οικονομικών υπόψιν του Υφυπουργού κ. Πετραλιά, ο οποίος την απέρριψε με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να καλυφθεί δημοσιονομικά ένα κόστος της τάξης των 13 εκατομμύριων ευρώ που αφορά την αναπροσαρμογή των οδοιπορικών των αιμοκαθαιρομένων και των θαλασσαιμικών ασθενών.

Σύμφωνα με τους νεφροπαθείς (Π.Ο.Ν.), η αύξηση των οδοιπορικών ετέθη επίσης και στον τότε Υπουργό Επικράτειας κ. Σταύρο Παπασταύρου, οποίος τους διαβεβαίωσε ότι θα προωθήσει το αίτημα στα αρμόδια Υπουργεία.

«Παρά τις θετικές εισηγήσεις των τριών ( 3 ) Υπουργών Υγείας, τις επανειλημμένες δεσμεύσεις στο κοινοβούλιο σε απαντήσεις ερωτήσεων βουλευτών όλων των κομμάτων καθώς και στην κοπή της πίτας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών τον Ιανουάριο του 2023 και 2024 ότι το ζήτημα συζητείται και θα αντιμετωπιστεί άμεσα μέχρι στιγμή διαπιστώνουμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Περάσαν περίπου 2 χρόνια από τις 20/06/2022 που καταθέσαμε το δίκαιο αίτημά μας και οι 12.500 αιμοκαθαιρόμενοι και θαλασσαιμικοί ασθενείς εισπράξαμε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και αδιαφορία», σημειώνουν και προσθέτουν:

«Εξαντλήσαμε όλα τα όρια της υπομονής και της αντοχής μας. Απευθυνόμαστε σε σας κύριε Υπουργέ και ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας την Παρασκευή 24/05/2024 με εναλλακτική την Δευτέρα 27/05/2024 και ώρα 11:00 π.μ. Παρακαλούμε να  μας δεχθείτε για να συζητήσουμε διεξοδικά την επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος της αναπροσαρμογής των οδοιπορικών των νεφροπαθών και θαλασσαιμικών ασθενών υπογράφοντας την σχετική ΚΥΑ».

Την επιστολή υπογράφουν, ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας, Γρηγόριος Λεοντόπουλος και Χρήστος Σβαρνάς