Αιμοκάθαρση: Αγγειακή προσπέλαση (φίστουλα) χωρίς χειρουργείο στο Λαϊκό Νοσοκομείο

  • Ρούλα Τσουλέα
φίστουλα
Η αναίμακτη τεχνική διευκολύνει την αιμοκάθαρση σε ασθενείς με τελικού σταδίου νεφρική νόσο.

Νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της τελικού σταδίου νεφρικής νόσου ανοίγει η εφαρμογή στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας μιας εξελιγμένης τεχνικής, με την οποία δημιουργείται η απαιτούμενη αγγειακή προσπέλαση (φίστουλα) χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Η φίστουλα είναι η αναστόμωση (ένωση) μιας αρτηρίας του χεριού με μία φλέβα. Αυτό επιτρέπει στο αίμα του ασθενούς να εξωθηθεί προς τον τεχνητό νεφρό όπου θα φιλτραριστεί για να απομακρυνθούν τοξικές ή βλαπτικές ουσίες και θα επιστρέψει καθαρό στο σώμα.

Έως τώρα, η αναστόμωση γινόταν με χειρουργική επέμβαση. Με τη νέα τεχνική, η φίστουλα μπορεί να δημιουργηθεί διαδερμικά, μέσω δύο μικροσκοπικών τομών στο επίπεδο του καρπού.

Από τις οπές αυτές εισάγονται δύο λεπτοί καθετήρες, ένας για την αρτηρία και ένας για την φλέβα. Οι καθετήρες πλησιάζουν ο ένας τον άλλο με τη βοήθεια μικροσκοπικών μαγνητών. Ύστερα, ο αγγειοχειρουργός ενώνει τα δύο αγγεία και διανοίγει μια «οπή» με τη βοήθεια ραδιοσυχνοτήτων, επιτυγχάνοντας την αγγειακή αναστόμωση της φίστουλας.

Η πρωτοποριακή τεχνική εφαρμόστηκε στη Β ́ Αγγειοχειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, που εδρεύει στο Λαϊκό.

«Η Β΄Αγγειοχειρουργική Κλινική του ΕΚΠΑ, διατηρώντας την παράδοση του Λαϊκού Νοσοκομείου να παρέχει ασθενοκεντρικές, εξατομικευμένες, και σύγχρονες θεραπευτικές υπηρεσίες αιχμής, συντονίζεται με τις τρέχουσες εξελίξεις και προσφέρει τις νέες εξελιγμένες ενδαγγειακές τεχνικές στους νεφροπαθείς ασθενείς», δήλωσε ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Χρήστος Κλωνάρης, διευθυντής της Κλινικής.

Όπως εξήγησε, η νέου τύπου φίστουλα εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά και με επιτυχία σε «μία νέα ασθενή με χρόνια νεφρική νόσο, η οποία πρόκειται να ενταχθεί σε πρόγραμμα αιμοκάθαρσης».

Το Λαϊκό διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες Νεφρολογικές Κλινικές στη χώρα, καθώς και Κλινική Μεταμοσχεύσεων. Εξυπηρετεί καθημερινά μεγάλο όγκο περιστατικών με χρόνια νεφρική νόσο και αγγειακή προσπέλαση.

Στη χώρα μας περίπου 12.000 πολίτες πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο τελικού σταδίου, ενώ αναμένεται αύξηση περίπου 10-15% ανά δεκαετία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock