Iatropedia

Αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο και κίνδυνος από την υπέρταση: Ποια είναι τα συμπτώματα

MRI of head of elderly woman in hands of doctor standing in medical ward near senior patient with relative and nurse. Recovery after a stroke

Η υπέρταση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο οδήγησε την μεγάλη μας ερμηνεύτρια Μαρινέλλα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο Ευτύχιος Α. Αρχοντάκης, Επεμβατικός νευροακτινολόγος, ακτινοδιαγνώστης στο Νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός", δίνει στο iatropedia.gr όλες τις πληροφορίες.

Τα εγκεφαλικά επεισόδια χωρίζονται σε αιμορραγικά (Α.Ε.Ε.) και ισχαιμικά (ΙΕΕ). Παρότι το ποσοστό των αιμορραγικών επεισοδίων είναι μικρότερο των ισχαιμικών επεισοδίων, πολλές φορές δίνουν πιο βαριά συμπτωματολογία και έχουν μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας.

Το Α.Ε.Ε. προκαλείται από τη ρήξη μιας αρτηρίας κυρίως, με αποτέλεσμα την κατάληψη του εγκεφαλικού ιστού ή των υπαραχνοειδών χώρων του εγκεφάλου με αίμα.

Το αίμα καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα, αυξάνει την ενδοκράνια πίεση, με αποτέλεσμα βαριά κλινική εικόνα ή ακόμα και θάνατο.

Ο Ευτύχιος Α. Αρχοντάκης είναι Επεμβατικός νευροακτινολόγος, ακτινοδιαγνώστης, Δ/ντης Ε.Σ.Υ. – Επιστημονικά Υπεύθυνος Μονάδος Ενδαγγειακής Θεραπείας Κ.Ν. Νοσοκομείο Ερυθρού Σταυρού, «Κοργιαλένειο Μπενάκειο»

Παράγοντες κινδύνου

Το Α.Ε.Ε. είτε με τη μορφή ενδοεγκεφαλικού αιματώματος είτε με τη μορφή υπαραχνοειδούς αιμορραγίας, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Οι πιο συχνοί από αυτούς είναι:

Κλινική εικόνα – συμπτωματολογία

Τα πιο κοινά συμπτώματα ενός Α.Ε.Ε. είναι:

Διάγνωση

Η διάγνωση του Α.Ε.Ε. είναι κρίσιμη για την άμεση θεραπεία και τη μείωση των επιπλοκών. Οι διαγνωστικές εξετάσεις γίνονται εύκολα με απεικονιστικούς ελέγχους:

Μέθοδοι αντιμετώπισης – θεραπεία

Η θεραπεία των Α.Ε.Ε. εξαρτάται από την αιτία, τη σοβαρότητα της αιμορραγίας και την κατάσταση του ασθενούς. Οι κύριες μέθοδοι περιλαμβάνουν:

Κλινική έκβαση

Το Α.Ε.Ε. έχει υψηλά ποσοστά θνητότητος- θνησιμότητος. Ένα 30-50% των ασθενών θα πεθάνει μετά τους πρώτους μήνες μετά την εγκεφαλική αιμορραγία, ενώ από αυτούς που θα επιζήσουν, μεγάλο ποσοστό θα αντιμετωπίσει μόνιμες νευρολογικές βλάβες (ημιπάρεση, ημιπληγία, παράλυση, διαταραχές λόγου ή κατανόησης, καθώς και επιληπτικές κρίσεις).

Πρόληψη

Τα Α.Ε.Ε. απαιτούν άμεση διάγνωση και θεραπεία. Η πρόληψη η οποία συνίσταται στην διαχείριση των παραγόντων κινδύνουν (αρτηριακή πίεση, κάπνισμα, αλκοόλ κλπ) αλλά και η θεραπεία ασυμπτωματικών ανευρυσμάτων ή αρτηριοφλεβικών δυσπλασιών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην μείωση των Α.Ε.Ε.