Αιθίοπες φοιτητές ορκίστηκαν στα αρχαία Ελληνικά με τον αυθεντικό όρκο του Ιπποκράτη

  • Γιάννα Σουλάκη
Αιθίοπες φοιτητές ορκίστηκαν στα αρχαία Ελληνικά με τον αυθεντικό όρκο του Ιπποκράτη
240 νέοι γιατροί ορκίστηκαν στην αρχαία ιωνική διάλεκτο στο Πανεπιστήμιο «Tikur Anbessa» της Αντίς Αμπέμπα

Σε μια συγκινητική εκδήλωση στα βάθη της αφρικανικής ηπείρου και, συγκεκριμένα, στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, απόφοιτοι Ιατρικής ορκίστηκαν στο «όνομα» του Ιπποκράτη, πατέρα της Ιατρικής.

Συγκεκριμένα οι 240 νέοι γιατροί ορκίστηκαν στην αρχαία ιωνική διάλεκτο το απόγευμα της Παρασκευής (16/2/2024) στο Πανεπιστήμιο «Tikur Anbessa» της Αντίς Αμπέμπα, αποδεικνύοντας πως χιλιάδες χρόνια μετά οι ιπποκρατικές αρχές και αξίες εξακολουθούν να φωτίζουν τη σημασία της προσφοράς, αλλά και της συμβολής της επιστήμης στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.

Αιθίοπες φοιτητές ορκίζονται στα αρχαία Ελληνικά

Οι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αντίς Αμπέμπα ορκίστηκαν να υπηρετούν τον άνθρωπο και να τον ανακουφίζουν από τα δεινά του, χωρίς να λαμβάνουν τίποτα σε αντάλλαγμα.

Τον όρκο απήγγειλε ο ηθοποιός Μηνάς Χατζηαντωνίου από την Κω υποδυόμενος τον Ιπποκράτη.

Αιθίοπες φοιτητές ορκίστηκαν στα αρχαία Ελληνικά με τον αυθεντικό όρκο του Ιπποκράτη

Πρόκειται για τον ίδιο αυθεντικό όρκο του πατέρα της Ιατρικής, ο οποίος απαγγέλλεται κάθε χρόνο εδώ και αρκετά χρόνια στο Ασκληπιείο της Κω.

Στη συνέχεια μέσα σε μια εξαιρετικά συγκινητική ατμόσφαιρα, ο Γιώργος Πατούλης ως πρόεδρος του ΙΣΑ, και του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Ινστιτούτου της Κω, Αντώνιος Πολυδώρου γενικός γραμματέας του GDHI και ο πρεσβευτής του Ελληνικού Τουρισμού Κωνσταντίνος Πάντος, αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Ινστιτούτου, παρέδωσαν τα πτυχία στους νέους αιθίοπες γιατρούς, μαζί και ένα Πάπυρο με τον Όρκο του Ιπποκράτη.

Έγιναν μάλιστα και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιπποκράτη, ένα γλυπτό το οποίο θα κοσμεί από σήμερα το προαύλιο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αντίς Αμπέμπα.

Από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ιπποκράτη στην Αιθιοπία

Στον κήπο του Πανεπιστημίου φυτεύτηκε και ο πλάτανος του Ιπποκράτη.

Στον κήπο του Πανεπιστημίου φυτεύτηκε και ο πλάτανος του Ιπποκράτη

«Η Σχολή του Ιπποκράτη δημιούργησε επανάσταση στην Αρχαία Ελλάδα»

Ο Γιώργος Πατούληςστην ομιλία του, επισήμανε, απευθυνόμενος προς τους νέους επιστήμονες, πως η ζωή ενός ιατρού μπορεί να είναι δύσκολη είναι όμως και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ενώ η Ιατρική επιβάλλεται, όπως είπε, να συμβαδίζει με την ηθική.

Είναι η αξία που εξακολουθεί να υπενθυμίζει σε όλους τους επιστήμονες ακόμη και στις μέρες μας ο Ιπποκρατικός Όρκος.

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τους Αιθίοπες συναδέλφους του, ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες επιστήμονες είναι πάντα πρόθυμοι να προσφέρουν βοήθεια και τεχνογνωσία, ενώ η διάδοση του Ιπποκρατικού Πνεύματος αποτελεί σταθερή επιδίωξη της ελληνικής πλευράς.

«Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει η χώρα της υγείας και της ευεξίας, να πρωτοστατήσει στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνογνωσίας και να προσελκύσει τον παγκόσμιο ασθενή».

Αιθίοπες φοιτητές ορκίστηκαν στα αρχαία Ελληνικά με τον αυθεντικό όρκο του Ιπποκράτη

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Πάντος, αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Ινστιτούτου, ανέφερε πως αποτελεί μεγάλη τιμή για τους Έλληνες η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα.

«Εχω την τιμή να βρίσκομαι εδώ σε αυτό το ελληνοαιθιοπικό συμπόσιο για να συζητήσουμε την εξέλιξη του σημερινού Τουρισμού Υγείας. Ο Ιπποκράτης ήταν ένας αρχαίος Έλληνας γιατρός στην εποχή του Περικλή, που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στην ιστορία της ιατρικής. Ως ιδρυτής της Ιπποκρατικής Ιατρικής Σχολής, αναφέρεται ως ο πατέρας της Δυτικής Ιατρικής. Η σχολή του έφερε επανάσταση στην ιατρική στην αρχαία Ελλάδα, την κατέστησε έναν κλάδο ξεχωριστό από όλους τους άλλους, καθιερώνοντάς την ως επάγγελμα. Έγινε μια μυθική μορφή. Ιατρός κατά τη διάρκεια της ζωής του, καθόρισε την ιατρική και τη διαχώρισε από τη φιλοσοφία, διδάσκοντας αντ’ αυτής την ορθολογική σκέψη».

Παράλληλα ο Κ. Πάντος σημείωσε πως ο Όρκος του Ιπποκράτη παραμένει μέχρι τώρα υπόδειγμα ιατρικού όρκου, διότι περιέχει πανανθρώπινες και οικουμενικές υποθήκες.

«Το υπόδειγμα αυτό της επαγγελματικής ηθικής διδάσκεται και σήμερα στις αίθουσες πολλών πανεπιστημίων και σε αυτό καλούνται να ορκιστούν οι διδάκτορες των ιατρικών σχολών των ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Πολυδώρου.

Αιθίοπες φοιτητές ορκίστηκαν στα αρχαία Ελληνικά με τον αυθεντικό όρκο του Ιπποκράτη

Το ταξίδι του «όρκου του Ιπποκράτη»

Το ταξίδι του Ιπποκρατικού Πνεύματος έχει αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια και έχει ήδη διαδοθεί σε πολλές χώρες, από την Αυστραλία, έως τον Καναδά και τις ΗΠΑ και συνεχίζεται με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Στόχος είναι να ενώσει τις Ιατρικές Σχολές σε κάθε χώρα με την Ιπποκράτεια ιατρική φιλοσοφία και ηθική.

Την έναρξη του συνεδρίου έκαναν ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών Γ. Πατούλης και ο καθηγητής Andualem Beyene Διευθύνων Σύμβουλος του Ιατρικού Κολεγίου της Αντίς Αμπέμπα.

Χαιρετισμό έκαναν μεταξύ των άλλων, η υπουργός Τουρισμού της Αιθιοπίας Nasise Chali Jira, ο υφυπουργός Υγείας της χώρας Dr Dereje Dugma, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία Άννα Φαρρού, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αιθιοπίας Dr Tegbar Yigzaw κ.ά.

Στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας της διοργάνωσης έλαβε χώρα συνέδριο, με τίτλο «Ήθος, Πάθος, Λόγος» με ομιλητές διακεκριμένους επιστήμονες εκπροσώπους των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων Αντίς Αμπέμπα, Θεσσαλίας , Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Βελιγραδίου, την οποία παρακολούθησαν φοιτητές του Ιατρικής Σχολής της Αιθιοπίας.

Στη συνέχεια έγινε η αδερφοποίηση των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών, Αιθιοπίας και Κύπρου ενώ υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας, μεταξύ του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και των τριών Πανεπιστημίων.

Αιθίοπες φοιτητές ορκίστηκαν στα αρχαία Ελληνικά με τον αυθεντικό όρκο του Ιπποκράτη

Το Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα

Το Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα (AAU) ιδρύθηκε ως ένα κολέγιο διετούς φοίτησης το 1950 από τον Ιησουίτη Lucien Matte, μετά από έκκληση της Αυτού Μεγαλειότητας του Αυτοκράτορα Haile Selassie I.

Κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων ετών συνδέθηκε με το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Αφρικανοί από διάφορα μέρη της ηπείρου λάμβαναν δωρεάν υποτροφίες μέσω προγραμμάτων που επιδοτούσε ο Οργανισμός Αφρικανικής Ενότητας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το AAU ήταν επίσης γνωστό για την αποστολή των φοιτητών του στο εξωτερικό για μια εκτεταμένη εκπαιδευτική εμπειρία, με στόχο βέβαια την επιστροφή τους, ώστε να παρέχουν στις χώρες τους τα υποδειγματικά πρότυπα της διεθνούς εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ο πυρήνας του AAU σχηματίστηκε με την ίδρυση του University College of Addis Ababa (UCAA) το 1950.

Το UCAA, το οποίο αρχικά αποτελούνταν από τις Σχολές Τεχνών και Επιστημών, ολοκληρώθηκε ως Πανεπιστημιακό Ίδρυμα το 1954.

Ακολούθως, το 1955, άνοιξε το Κολέγιο Αρχιτεκτόνων. Τον Φεβρουάριο του 1961, οι διάφορες σχολές και το Θεολογικό Κολέγιο ενώθηκαν για να σχηματίσουν το Πανεπιστήμιο Haile Selassie.

Ο αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ Α΄ παραχώρησε το παλάτι του Guenete Leul για να χρησιμοποιηθεί ως κτίριο διοίκησης και κύρια πανεπιστημιούπολη.

Είχε εγκαταλείψει το παλάτι, όπου αρκετοί από τους υπουργούς και τους ευνοούμενούς του είχαν σκοτωθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1960, υπέρ του νέου παλατιού Jubilee Palace.

Μετά την επανάσταση του 1974, το πανεπιστήμιο μετονομάστηκε για λίγο σε Πανεπιστήμιο της Αιθιοπίας (Εθνικό Πανεπιστήμιο), προτού λάβει τη σημερινή του ονομασία, AAU, το 1975.

Στον απόηχο της επανάστασης, το AAU έκλεισε για δύο χρόνια και οι φοιτητές και το προσωπικό επιστρατεύτηκαν σε αυτό που ήταν γνωστό ως η εκστρατεία «Ανάπτυξη μέσω της συνεργασίας» (zemecha), η οποία σχεδιάστηκε για να εγείρει την ευαισθητοποίηση του αγροτικού πληθυσμού στο πνεύμα της επανάστασης.

Το πανεπιστήμιο προσέφερε τα πρώτα μεταπτυχιακά του προγράμματα το 1979 και τα πρώτα διδακτορικά του προγράμματα το 1987.

Αποστολή Αιθιοπία: Γιάννα Σουλάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι να προσέχετε με τα φάρμακά σας μετά τα 50

Κάπνισμα: Οι επιπτώσεις του στο ανοσοποιητικό μπορεί να διαρκέσουν χρόνια [μελέτη]

Η Ελλάδα γέρασε κατά 4 χρόνια σε μια 10ετία – Ακολουθεί η υπόλοιπη Ευρώπη