Ακάλυπτοι οι κάτοικοι στις Κυκλάδες, λόγω σοβαρών ελλείψεων στο νοσοκομείο Σύρου
Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια να δημιουργηθεί μία μεγάλη σύγχρονη νοσοκομειακή μονάδα που θα εξυπηρετεί τη Σύρο και τα γύρω νησιά -τα οποία αντιμετωπίζουν επίσης ελλείψεις γιατρών και εξοπλισμού (Σαντορίνη, Νάξος και Κέντρα Υγείας)- η κατάσταση είναι απελπιστική λόγω τεράστιων ελλείψεων προσωπικού, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι από το νοσοκομείο Σύρου.
«Τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες ανάπτυξης του νοσοκομείου (Πτητική Βάση ΕΚΑΒ, Εγκατάσταση νέου σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, έναρξη παιδιατρικής κλινικής και προετοιμασία για έναρξη ΜΑΦ, νέοι Ιατροί). Τα παραπάνω όμως «τα ακυρώνει» σε μεγάλο βαθμό η σοβαρή υποστελέχωση από μόνιμο προσωπικό στην Νοσηλευτική, Τεχνική και Διοικητική υπηρεσία».
Οι ελλείψεις στο νοσοκομείο Σύρου
- Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια 8 μόνιμοι νοσηλευτές έχουν αποχωρήσει και οι κενές θέσεις βάση του σημερινού μνημονιακού κουτσουρεμένου οργανισμού, που σίγουρα δεν αντεπεξέρχεται στις σημερινές ανάγκες, είναι 45. «Η επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για ελαστικές σχέσεις εργασίας, μόνο καμουφλάρει και δεν λύνει το πρόβλημα», λένε οι εργαζόμενοι.
- Δεν υπάρχει ΜΕΘ στη Σύρο, αλλά και σε όλες τις Κυκλάδες. Η επικείμενη λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) εάν δεν γίνει πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, θα επηρεάσει όλη τη λειτουργία του νοσοκομείου.
- Στο Ακτινολογικό Τμήμα υπάρχουν 3 τεχνολόγοι για 5 διαφορετικά πόστα. Συγκεκριμένα για: 1) το Ακτινοσκοπικό μηχάνημα του Χειρουργείου, 2) τον Μαγνητικό Τομογράφο (3 ημέρες την εβδομάδα εκτός επείγοντος περιστατικού, 3) το Ακτινολογικό μηχάνημα (καθημερινά), 4) τον Αξονικό τομογράφο (καθημερινά) και 5) τον Μαστογράφος ή Ωστική μάζα (καθημερινά). «Πως μπορούν τρεις άνθρωποι να καλύψουν πέντε πόστα ταυτόχρονα;», αναρωτιούνται οι εργαζόμενοι.
- Αντίστοιχα η Τεχνική Υπηρεσία, της οποίας ο ρόλος είναι κομβικός τόσο για την συντήρηση των υπαρχόντων υποδομών (κτιρίων, ηλεκτρομηχανολογικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού) αποδεκατίζεται.
- Το Γραφείο Κίνησης εξυπηρετείται από δύο υπαλλήλους (ορισμένου χρόνου, λες και δεν πρόκειται για πάγιες και διαρκείς ανάγκες) οι οποίοι κλείνουν ραντεβού δια ζώσης και δια τηλεφώνου.
- Σε υπαλλήλους του Θυρωρείου οφείλονται πάνω από 350 ρεπό !
- Λόγω έλλειψης προσωπικού δεν υπάρχει φύλαξη στο Νοσοκομείο, ειδικά κατά τις νυχτερινές ώρες, όπου παρατηρούνται τα περισσότερα παραβατικά περιστατικά. Το κλείδωμα, κατά τις βραδινές ώρες, όλων των εισόδων/εξόδων του Νοσοκομείου εκτός μίας, εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού σε περίπτωση ανάγκης (φωτιά, σεισμός κλπ).
Πλήρης εξουθένωση του προσωπικού
Για να καλυφθούν οι απαραίτητες βάρδιες του υποστελεχωμένου παιδιατρικού τμήματος καλούνται συνάδελφοι να καλύψουν τα κενά από άλλες κλινικές στερούμενοι τα ρεπό τους με ειδοποίηση της τελευταίας στιγμής. «Η συγκεκριμένη τακτική εκ της Διοικήσεως ενέχει κινδύνους καθώς καλείται μια εξουθενωμένη νοσηλεύτρια – που έχει στερηθεί το ρεπό της, να περιθάλψει μικρούς ασθενείς σε ένα άγνωστο τμήμα του οποίου τις λειτουργίες δε γνωρίζει», αναφέρουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Σύρου.
Οι αεροδιακομιδές με … ακατάλληλο ελικόπτερο
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η βάση αεροδιακομιδών εξυπηρετεί 15 ημέρες, καθώς δεν υπάρχει όλες τις ημέρες κατάλληλο ελικόπτερο που να μπορεί προσγειωθεί σε όλα τα ελικοδρόμια των Κυκλάδων.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ: «15 ημέρες το μήνα διατίθεται μεγάλο ελικόπτερο που δεν μπορεί να προσγειωθεί στα μικρά ελικοδρόμια των νησιών των Κυκλάδων για να παραλάβει τα έκτακτα περιστατικά. Οι καθυστερήσεις στοιχίζουν ζωές ασθενών».