Αλκοόλ: «Αν είναι νοθευμένο, ακόμα και μικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους ανήλικους»
Με αφορμή τα περιστατικά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με την αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία εφήβων από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τα νέα περιστατικά της πρωτοχρονιάς, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μίλησε στην πρωινή εκπομπή «Συνδέσεις» του ERTNews, σχετικά με τις συνέπειες των ποτών στους εφήβους.
«Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των εφήβων, ακόμα και σε μικρές δοσολογίες», όπως είπε, τονίζοντας ότι οι συνέπειες της υπερκατανάλωσης αλκοόλ διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το βάρος των παιδιών καθώς και την ποιότητα των ποτών ή την ταυτόχρονη κατανάλωση ενεργειακών ποτών.
«Οι έφηβοι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ ενδέχεται να παρουσιάσουν θόλωση της συνείδησης, να εμπλακούν σε τροχαία ατυχήματα ή ακόμα και να χρησιμοποιήσουν άλλες απαγορευμένες ουσίες».
Σημειώνει, επίσης, ότι σε περιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσης ή κατανάλωσης νοθευμένων ποτών, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι επικίνδυνα για τη ζωή, προκαλώντας γαστρεντερικά προβλήματα, απώλεια συνείδησης ή σοβαρές βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά, ενώ η τύφλωση είναι επίσης μια σοβαρή συνέπεια.
«Αν ένα ποτό είναι νοθευμένο, ακόμα και μια μικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα», επισημαίνει η καθηγήτρια επισημαίνοντας ότι ευθύνεται για «γαστρεντερικά συμπτώματα και απώλεια συνείδησης μέχρι σοβαρή ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια, ακόμα περισσότερο τύφλωση, η οποία μπορεί να είναι και μόνιμη και τελικά εισαγωγής στο νοσοκομείο και κίνδυνο απώλειας της ζωής του ατόμου».
Αναφορικά με τη διαχείριση του προβλήματος, η κα Ψαλτοπούλου εξηγεί ότι είναι σημαντική η ευθύνη των γονιών: «Οι γονείς πρέπει να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά τους για τους κινδύνους του αλκοόλ, αλλά και του καπνίσματος και του διαδικτύου». Ειδικά για τα αλκοολούχα ποτά, η καθηγήτρια τονίζει ότι σε περίπτωση εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω υπερκατανάλωσης, το ελάχιστο που μπορεί να συμβεί είναι πλύση στομάχου.
«H εισαγωγή στο νοσοκομείο σημαίνει ότι καταρχήν κινδυνεύει το παιδί και επομένως δεν μπορεί να παραμείνει στο σπίτι για να διαχειριστεί τη μέθη», τόνισε.
Η κα Ψαλτοπούλου δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα αλκοολούχα ποτά και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από νέους. «Η ευθύνη είναι των γονιών, των σχολείων και των αρμόδιων φορέων, ώστε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τις επικίνδυνες συνήθειες», σημείωσε.
Φωτογραφία iStock