Iatropedia

Αλκοόλ: Κι όμως, αν ξέραμε πόσες θερμίδες έχει κάθε ποτό, θα αλλάζαμε συνήθειες

Rear view of a woman customer looking at a rack of wine in supermarket

Περίπου το 54% των ατόμων που πίνουν περισσότερο ανέφεραν σε έρευνα ότι θα άλλαζαν συνήθειες αν στα ποτά αναγράφονταν και οι θερμίδες.

Οι θερμίδες φαίνεται πως είναι ικανές να μας επηρεάσουν και στην κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με νέα έρευνα που δείχνει ότι θα λειτουργούσαν και σε αυτήν την περίπτωση μάλλον αποτρεπτικά σε ό,τι αφορά την κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, περίπου οι μισοί από αυτούς που θα χαρακτηρίζονταν «βαριά ποτήρια» στην Αγγλία δηλώνουν ότι θα άλλαζαν συνήθειες αν τα ποτά που έπιναν ανέφεραν και πόσες θερμίδες είχαν.

Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMJ Open, συμμετείχαν περισσότερα από 4.600 άτομα, τα οποία ρωτήθηκαν αν θα άλλαζαν καταναλωτικές συνήθειες σε ό,τι αφορά το αλκοόλ αν «τα αλκοολούχα ποτά έδιναν πληροφορίες για τις θερμίδες» τους.

Από τους ερωτηθέντες, περίπου το 25% δεν έπινε, το 78% ήταν πότες χαμηλού κινδύνου και το 22% ήταν επικίνδυνοι πότες με βάση έγκυρο ερωτηματολόγιο για τις διαταραχές χρήσης αλκοόλ.

Οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να πίνουν αλκοόλ σε σχέση με τις γυναίκες. Ήταν επίσης πιο πιθανό σε σχέση με τις γυναίκες να πίνουν σε επικίνδυνο βαθμό. Κι όμως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 54% εκείνων που θεωρούνται επικίνδυνοι πότες δήλωναν ότι θα άλλαζαν συνήθειες, αν έβλεπαν πόσες θερμίδες καταναλώνουν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ποσοστό μεγαλύτερο του 25% των «γερών ποτηριών» ανέφερε ότι θα επέλεγε ποτά με λιγότερες θερμίδες, ενώ ένας στους έξι ότι θα έπινε λιγότερο συχνά αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν πως «η αναφορά [των θερμίδων] θα μπορούσε να βοηθήσει στη στόχευση των ατόμων υψηλότερου κινδύνου σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, οι οποίοι και λαμβάνουν μεγαλύτερο ποσοστό θερμίδων από το αλκοόλ και έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν υπερβολικό βάρος ως αποτέλεσμα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Andrew Steptoe, επικεφαλής της έρευνας και του ερευνητικού τμήματος συμπεριφορικής επιστήμης και υγείας στο University College London (UCL).

Αν και οι απαντήσεις που δόθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας δεν αντιστοιχούν απαραίτητα στη συμπεριφορά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι ετικέτες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν χρήσιμο ρόλο στη μείωση της κατανάλωσης των θερμίδων που είναι κρυμμένες στο αλκοόλ, πρόσθεσε.

Συνολικά, ότι θα άλλαζαν συνήθειες εάν έβλεπαν τις θερμίδες δήλωσαν περίπου οι μισοί (το 46%) από τους συμμετέχοντες που έπιναν αλκοόλ.

Τα «βαριά ποτήρια» υπολογίζουν καλύτερα τις θερμίδες, αλλά υπάρχει κίνδυνος

Οι άνθρωποι που έπιναν πολύ αλκοόλ ήταν επίσης καλύτεροι στην εκτίμηση του θερμιδικού περιεχομένου των αλκοολούχων ποτών από ό,τι οι μη πότες.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι, καθώς οι βαριοί πότες ήταν πιο πιθανό να υπερεκτιμούν το θερμιδικό περιεχόμενο των αλκοολούχων ποτών, η ενημέρωσή τους για τις πραγματικές θερμίδες που περιέχει κάθε ποτό θα μπορούσε να λειτουργήσει σε κάποιες περιπτώσεις ενθαρρυντικά, αντί για αποτρεπτικά, αν έβλεπαν, για παράδειγμα, ότι οι θερμίδες που περιείχε το ποτό τους δεν ήταν και τόσο πολλές.

Η επισήμανση από μόνη της είναι «απίθανο» να μειώσει σημαντικά τις βλάβες

Μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2011 απαιτεί τη διατροφική επισήμανση στα τρόφιμα και τα ποτά, αλλά τα ποτά που περιέχουν περισσότερο από 1,2% περιεκτικότητα σε αλκοόλ εξαιρούνται.

Το πρόσφατο σχέδιο της ΕΕ για την καταπολέμηση του καρκίνου αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει να υπάρχουν υποχρεωτικά στα αλκοολούχα ποτά κατάλογος συστατικών και διατροφικές ετικέτες.

«Το αλκοόλ συνδέεται με περισσότερες από 200 παθήσεις της υγείας, όπως ο καρκίνος, η ηπατική νόσος και η υψηλή αρτηριακή πίεση, οπότε οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι καταναλώνουν. Μόνο η υποχρεωτική επισήμανση θα το προσφέρει αυτό, όχι η αυτορρύθμιση της βιομηχανίας», ανέφερε σχετικά με το θέμα η Δρ Katherine Severi, διευθύνουσα σύμβουλος του  Institute of Alcohol Studies.

Ο Jamie Brown, από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής της επιστήμης της συμπεριφοράς στο UCL, δήλωσε ότι ενώ τα αποτελέσματα είναι «ενθαρρυντικά, είναι απίθανο η επισήμανση των θερμίδων του αλκοόλ από μόνη της να συμβάλει ουσιαστικά στη στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης για τη μείωση της βλάβης από το αλκοόλ και την παχυσαρκία».

Ωστόσο, όπως λέει, «θα μπορούσε να έχει θετικό ρόλο ως μέρος μιας πιο ολοκληρωμένης προσέγγισης, η οποία θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικά με τη διαφήμιση, τη διαθεσιμότητα, τη φορολογία και την τιμή».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα για να νιώθετε χορτάτοι περισσότερη ώρα

Ο αδελφός της πριγκίπισσας Κέιτ εξομολογείται: Είχα κατάθλιψη, σκεφτόμουν να αυτοκτονήσω, αλλά σώθηκα χάρη στην Ella