Για τις συνταγές, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Ο ΙΣΑ δίνει καθημερινή μάχη, για την προάσπιση του ασθενή, του γιατρού της Αθήνας και της Δημόσιας υγείας. Αξιοποιούμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να αποτρέψουμε δυσμενείς εξελίξεις που αποτελούν το αποτέλεσμα των άδικων και αποτυχημένων πολιτικών που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των παρεμβάσεών μας έχουν θετικό αποτέλεσμα».
Αυτό που συνέβη είναι ότι με απόφαση της ΗΔΙΚΑ, καταργείται ο περιορισμός των 3 φαρμάκων και υπάρχει πλέον η δυνατότητα να συνταγογραφούνται μέχρι 6 φάρμακα ανά συνταγή. Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, την οποία εδώ και τέσσερα χρόνια ζητούσε ο ΙΣΑ, καθώς με τη νέα διαδικασία, ελαττώνεται ο χρόνος συνταγογράφησης και το κόστος των αναλωσίμων. Παράλληλα υπάρχει όφελος και για τον ασθενή, ο όποιος είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει ένα ευρώ ανά συνταγή.
Νέος ΕΚΠΥ
Εν τω μεταξύ, έναν νέο κανονισμό παροχών (ΕΚΠΥ) επεξεργάζεται το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ στις έκτακτες συνεδριάσεις του. Σύμφωνα με όσα συζητούνται, στα φαρμακεία θα δίνεται η δυνατότητα να χορηγούν ακριβά φάρμακα μέχρι 3.000 ευρώ, αυξάνοντας το ποσό από τα 1.000 ευρώ που προέβλεπε ο πρόσφατα δημοσιευμένος κανονισμός. Ο οποίος μάλιστα προβλέπει ότι τα φάρμακα άνω των 3.000 ευρώ θα χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων.
Για τους φαρμακοποιούς που απασχολούνται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ καταργείται ο περιορισμός της απασχόλησης σε φαρμακευτικές από συγγενείς μέχρι β’ βαθμού. Εξάλλου, με απόφασή του ο ΕΟΠΥΥ καθορίζει τη λειτουργία των φαρμακείων και τη διαχείριση των φαρμακευτικών σκευασμάτων από την κεντρική αποθήκη και τα κατά τόπους φαρμακεία ΕΟΠΥΥ.