Iatropedia

Αλλαγές στην Υγεία: Στο επίκεντρο, η θέσπιση αμοιβών στους εργαστηριακούς γιατρούς και τα απογευματινά χειρουργεία

Την κλονισμένη εμπιστοσύνη των γιατρών προσπαθεί να ανακτήσει το Υπουργείο Υγείας με το νέο ερανιστικό νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή.

Με τις διατάξεις του προτεινόμενου Νομοσχεδίου, ρυθμίζονται επείγοντα ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας, τα οποία παρουσίασαν το απόγευμα της Πέμπτης (29/2/24) στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Σ’ αυτό περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για την προσέλκυση γιατρών στα απογευματινά χειρουργεία, αλλά και τη θέσπιση αμοιβών στους εργαστηριακούς γιατρούς.

Επίσης, θεσπίζεται το διετούς διάρκειας πρόγραμμα “Period Poverty”, το οποίο παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός κα. Αγαπηδάκη και απευθύνεται σε μαθήτριες 200 σχολείων της Δυτικής Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα περιλαμβάνει τη διανομή 14.000.000 προϊόντων περιόδου στα σχολεία, εκπαίδευση για την έμμηνο ρύση για γονείς και εκστρατείες αποστιγματισμού και ενδυνάμωσης για όλα τα κορίτσια της χώρας.

Δείτε λεπτομέρειες στο ρεπορτάζ του iatropedia.gr: «Period Poverty»: Ξεκινά πρόγραμμα διανομής 14 εκατ. προϊόντων περιόδου σε 200 σχολεία

Στο ίδιο σχέδιο νόμου, προβλέπονται δράσεις για την πρόληψη αναπτυξιακών προβλημάτων παιδιών που ανακύπτουν κατά τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και την ενηλικίωση, δίνεται πρόσβαση για όλες τις γυναίκες, άνω των σαράντα πέντε ετών, σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις κατά γυναικολογικών καρκίνων, επεκτείνονται οι δράσεις του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, ενώ αναδιοργανώνεται ο ΕΟΔΥ και καταργείται η δυνατότητα διενέργειας κατ’ οίκον εμβολιασμών από τους ιδιώτες ιατρούς.

Απογευματινά χειρουργεία

Στην αιχμή του νέου αυτού νομοσχεδίου βρίσκονται τα απογευματινά χειρουργεία. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης επιχειρεί να διευκολύνει την πρόσβαση των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και αντίστοιχα την προσέλκυση των ιδιωτών στο ΕΣΥ.

Στο νέο νομοσχέδιο, που θα θεσμοθετήσει τις λεπτομέρειες της διενέργειας απογευματινών χειρουργείων για την εξυπηρέτηση και επίσπευση των περίπου 100 χιλιάδων επεμβάσεων σε αναμονή και την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού, θα προσδιορίζονται επακριβώς οι αμοιβές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού χειρουργείων, αλλά και τα δικαιώματα των γιατρών του δημοσίου για ιδιωτικό έργο χωρίς περιορισμούς, τόσο σε ιδιωτικά ιατρεία, όσο και σε ιδιωτικές κλινικές.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του iatropedia.gr- αρκετές κλινικές των νοσοκομείων, όπως ο “Ευαγγελισμός”, το “Γ. Γεννηματάς”, το “Αττικόν” και το “Παπαγεωργίου” της Θεσσαλονίκης έχουν δηλώσει ότι θα υποστηρίξουν τα απογευματινά χειρουργεία, ενώ πηγές του Υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από άλλες κλινικές στη χώρα.

Δείτε επίσης: Απογευματινά χειρουργεία: Αυτά είναι τα πρώτα 4 Νοσοκομεία του ΕΣΥ που θα ενταχθούν στο θεσμό

Στο Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν και τρόποι να δοθεί δυνατότητα και στους ιδιώτες να ασκήσουν έργο στα απογευματινά χειρουργεία, ωστόσο, επί του παρόντος δεν προκρίνεται αυτή η επιλογή, καθώς όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει πρώτα να ομαλοποιηθεί η λειτουργία τους σε βασικό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολίασε πως το ΕΣΥ αλλάζει και ενισχύεται το υγειονομικό προσωπικό με την προκήρυξη των 704 θέσεων μόνιμων ειδικευμένων γιατρών και των 2.145 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού.

Στόχος είναι συνολικά να προκηρυχθούν 6.500 μόνιμες θέσεις υγειονομικού προσωπικού το 2024, όπως είπε.“Πράσινο φως” για τη θέσπιση αμοιβής στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς.

“Πράσινο φως” για τη θέσπιση αμοιβής στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργικό Συμβούλιο έκανε δεκτό το αίτημα των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων -το οποίο μετέφερε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης- να θεσπιστεί αμοιβή στους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να καθιερωθεί η καταβολή 1 ευρώ στις εργαστηριακές και μικροβιολογικές εξετάσεις και 3 ευρώ στις απεικονιστικές.

Πρόκειται για μια πρόταση, στην οποία είχε καταλήξει ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί πριν από περίπου 1,5 χρόνο και που τελικά νομοθετήθηκε από τον πρώην υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, χωρίς να εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

“Ο Άδωνις Γεωργιάδης υλοποιεί τον συγκεκριμένο νόμο, θα περιμένουμε να δούμε τι θα περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση”, αναφέρει σε δηλώσεις του στο iatropedia.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), Φώτιος Πατσουράκος.

Όπως αναφέρει, οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί είχαν ζητήσει πολύ μεγαλύτερη αμοιβή, της τάξεως των 10 ευρώ ανά απεικονιστική εξέταση.

Ως προς το ποιος θα πρέπει να καταβάλλει αυτήν την αμοιβή, δηλαδή το κράτος ή ο ασφαλισμένος, ο κ. Πατσουράκος, σχολιάζει…

“Εμείς δεν είμαστε αυτοί που θα πούμε ποιος θα την δώσει. Εμείς δεν θέλουμε να πληρώνει κανείς. Αν θέλετε τη δική μου θέση, το κράτος είναι υποχρεωμένο να πληρώνει τα πάντα. Από τη στιγμή, όμως, που το κράτος λέει ότι “δεν έχω λεφτά”… Στους φαρμακοποιούς πώς έβαλε το 1 ευρώ; Δεν είμαστε εμείς αυτοί που προτείνουν πως θα μας το πληρώσει”, αναφέρει συγκεκριμένα.

Το συγκεκριμένο μέτρο έχει στόχο τη μείωση της “αιμορραγίας” που υφίστανται τα Διαγνωστικά Κέντρα από το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) που έχει φέρει στα πρόθυρα του “λουκέτου” δεκάδες επιχειρήσεις.

Όπως λέει ο γιατρός, υπάρχουν περίπου 40 με 60 εκατ. παραπεμπτικά που διακινούνται ετησίως, οπότε το μέτρο εάν θεσπιστεί να φέρει σημαντική αύξηση στις ταμειακές ροές των Εργαστηρίων.

“Αυτό είναι ένα μέτρο για να αυξηθεί η ρευστότητα των Εργαστηρίων. Διότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει μια ρευστότητα. Εγώ δεν ξέρω τι ακριβώς και πως θα γίνει. Εμείς ξέραμε ότι θα γίνει διπλή παρέμβαση και θα υπάρχει και ελάττωση του clawback μέσα από αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να δούμε τι προβλέπει η υπουργική απόφαση”, καταλήγει ο κ. Πατσουράκος.