Αλλάζει πάλι ο νόμος για τη συνταγογράφηση οπιοειδών για τον χρόνιο πόνο
Στο περιθώριο συνέντευξης τύπου για την Ανακουφιστική Φροντίδα στην Ελλάδα, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε, ότι τον επόμενο μήνα θα προχωρήσει σε εσπευσμένη αναγκαστική αναπροσαρμογή του νόμου που προβλέπει περιορισμούς στις ποσότητες των οπιοειδών ουσιών που χορηγούνται σε ασθενείς, αλλά και περιορισμό στις ειδικότητες που έχουν την άδεια να συνταγογραφούν, καθώς υπήρξαν σημαντικές επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, τις οποίες έλαβε υπόψη του.
Οι επιστήμονες έπεισαν τον υπουργό Υγείας ότι η Ανακουφιστική Φροντίδα, η οποία στη χώρα μας είναι σχεδόν ανύπαρκτη, απαιτεί τόσο τη διεύρυνση των ειδικοτήτων που χορηγούν αναλγητικά ναρκωτικά, όσο και τη διεύρυνση των κατηγοριών των ασθενών που τα έχουν ανάγκη.
Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ξανθός:
“Νομίζω ότι είναι επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα για να διευκολύνουμε την πρόσβαση και μάλιστα πλέον, αξιοποιώντας την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που είναι πολύ σημαντικό για να ξέρουμε ποιος συνταγογραφεί και τι συνταγογραφεί. Πρέπει να κάνουμε πιο ευχερή την πρόσβαση στην αναλγητική θεραπεία, μέσω οπιοειδών. Θα λάβουμε υπόψη μας τις εισηγήσεις, οι επιστήμονες είναι οι πλέον ειδικοί, γιατί όταν έχουμε την επιστημονική κοινότητα να εισηγείται κάποιες αλλαγές, αυτό διευκολύνει πάρα πολύ το έργο της πολιτείας”
Δείτε επίσης: Αντιδρούν οι Ακτινοθεραπευτές Ογκολόγοι στο νέο νόμο για τη συνταγογράφηση ναρκωτικών
Τι εισηγήθηκαν οι επιστήμονες για την Ανακουφιστική Φροντίδα και τα οπιοειδή
Οι επιστήμονες έπεισαν τον υπουργό, ότι θα πρέπει να εκπαιδευτούν επιπλέον ειδικότητες γιατρών και όχι να περιοριστούν, όπως προέβλεπε ο πρόσφατος νόμος, καθώς όπως είπαν μιλώντας στους δημοσιογράφους, υπάρχουν απομακρυσμένες περιοχές στη χώρα, στις οποίες οι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στα φάρμακα για την ανακούφιση του χρόνιου πόνου, όπως είναι π.χ. οι καρκινοπαθείς και όχι μόνο…
Η κα. Κυριακή Μυστακίδου, καθηγήτρια ανακουφιστικής φροντίδας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών είπε χαρακτηριστικά:
“Χρόνια τώρα προσπαθούμε μέσω και των φαρμάκων αυτών, που είναι απαραίτητα για να μπορέσουν να ανακουφίσουν τους ασθενείς αυτούς και δεν αφορά μόνο στον χρόνιο πόνο, αλλά αφορά και πολλά ακόμα συμπτώματα που έχουν οι ασθενείς αυτοί, όπως π.χ. παραλήρημα ή δύσπνοια. Επομένως πρέπει να υπάρχει πρόσβαση όσον αφορά στα φάρμακα αυτά, πολύ πιο εύκολα και μάλιστα, κάνοντας τις προτάσεις που δώσαμε στο Υπουργείο στο να εκπαιδευτούν και άλλοι καινούργιοι συνάδελφοι από όλους τους χώρους της υγείας και να έχουν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουν. Ο νόμος ο προηγούμενος δεν την έδινε αυτή τη δυνατότητα, την οποία έδινε μόνο σε κάποιες ειδικότητες. Ομως, αυτό δημιουργούσε μια δυσκολία στους ανθρώπους που πρέπει να έχουν πρόσβαση και ιδιαίτερα στους ασθενείς που βρίσκονται στη νησιωτική χώρα, είτε στις επαρχίες απομονωμένες. Οπότε έγινε κατανοητό και από το υπουργείο και το δέχτηκε βεβαίως να αλλάξει τη νομοθεσία και να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους ασθενείς μας να έχουν πρόσβαση σ’αυτά τα φάρμακα κι όχι μόνο στους καρκινοπαθείς, αλλά και στους υπολοίπους που τα έχουν ανάγκη”.