Iatropedia

Άλμα στην αποκατάσταση εγκεφαλικών βλαβών με απευθείας μεταμόσχευση κυττάρων – Έρευνα με ελληνικό χρώμα

Επιστήμονες στη Γερμανία - μεταξύ των οποίων μια Ελληνίδα - κατάφεραν να αποκαταστήσουν βλάβες στον εγκέφαλο ποντικιών, μεταμοσχεύοντας σε αυτά εμβρυικούς νευρώνες.

Πρόκειται για σημαντικό επίτευγμα στο πεδίο της μεταμόσχευσης εγκεφαλικών κυττάρων. Οι σχετικές προσπάθειες αποσκοπούν στην αξιοποίηση «αναπληρωματικών» κυττάρων για την αποκατάσταση εγκεφαλικών τραυμάτων και εγκεφαλικών παθήσεων σε ασθενείς.

Ο εγκέφαλος έχει πολύ περιορισμένη ικανότητα αυτο-διόρθωσης, συνεπώς οι μεταμοσχεύσεις νευρώνων προβάλλουν ως μια εναλλακτική λύση για παθήσεις όπως η νόσος Πάρκινσον ή τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο τα μεταμοσχευμένα κύτταρα θα είναι όμοια, θα λειτουργήσουν και θα ταιριάξουν με τα υπάρχοντα εγκεφαλικά κύτταρα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιανς του Μονάχου (μεταξύ των οποίων η ελληνικής καταγωγής βιολόγος Λήδα Δήμου), με επικεφαλής τη δρα Μαγκνταλένα Γκετζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», μεταμόσχευσαν εγκεφαλικά κύτταρα εμβρύων ποντικιών σε ενήλικα ποντίκια με εγκεφαλικές βλάβες. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν εξελιγμένες τεχνικές απεικόνισης για να παρακολουθήσουν την τύχη και τη συμπεριφορά αυτών των νευρώνων, που μεταμοσχεύθηκαν στον οπτικό φλοιό των πειραματόζωων.

Διαπιστώθηκε ότι μέσα σε ένα μήνα τα μεταμοσχευμένα κύτταρα έδειχναν πολύ όμοια με τα ήδη υπάρχοντα. Επιπλέον, είχαν δημιουργήσει πολλαπλές νευρωνικές συνδέσεις με άλλα κύτταρα γύρω τους, ήταν σε θέση να λαμβάνουν ηλεκτρικά σήματα από άλλα μέρη του εγκεφάλου και, το κυριότερο, άρχισαν να ανταποκρίνονται στα οπτικά ερεθίσματα.

Εν ολίγοις, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νέα κύτταρα που εισήχθησαν στον εγκέφαλο, έμοιαζαν και συμπεριφέρονταν ακριβώς όπως τα κύτταρα που είχαν καταστραφεί και τα οποία είχαν αντικαταστήσει. Η διαπίστωση αυτή δημιουργεί αισιοδοξία για μελλοντικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ