Αλτσχάιμερ: Αιματολογική εξέταση εντοπίζει τη νόσο με ακρίβεια 91%

  • Iatropedia newsroom
Αλτσχάιμερ
Μία νέα εξέταση, που μετρά επίπεδα βασικών πρωτεϊνών στο αίμα, απεδείχθη πολύ πιο ακριβής από τις εκτιμήσεις των γιατρών στη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ

Μία νέα εξέταση, που μετρά επίπεδα βασικών πρωτεϊνών στο αίμα, ήταν πολύ πιο ακριβής από τις εκτιμήσεις των γιατρών στη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ σε άτομα τα οποία βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της νόσου.

Η εξέταση, που ονομάζεται APS2, έδειξε ακρίβεια 91% ακριβής στη διάγνωση του Αλτσχάιμερ σε άτομα με ήπια γνωστική έκπτωση ή πρώιμη άνοια, με το αντίστοιχο ποσοστό επιτυχίας για τους γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης που εξέτασαν τους ίδιους ασθενείς να είναι 61%. Όμως, η εξέταση ξεπέρασε ακόμη και τους ειδικούς σε θέματα άνοιας, το ποσοστό επιτυχίας των οποίων ήταν 73%.

Η εξέταση δεν έχει πάρει ακόμη έγκριση για ευρεία χρήση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 28 Ιουλίου στο Journal of the American Medical Association καιταυτόχρονα, στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ στη Φιλαδέλφεια.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η ανακάλυψη φαρμάκων που επιβραδύνουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ στα πρώτα της στάδια καθιστούν ακόμη πιο επείγουσα την αναζήτηση μίας ευκολότερης στη χρήση διαγνωστικής εξέτασης υψηλής ακρίβειας, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρξει έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Οδηγίες για ασφαλές καλοκαίρι με παιδιά στο βουνό, στη θάλασσα, στην πισίνα, στον ήλιο

Καρδιά: Πέντε τροφές που θωρακίζουν την υγεία σας και προλαμβάνουν τις παθήσεις

Κορονοϊός: Μεγάλος ο κίνδυνος μετάδοσης στα αεροπλάνα, παρά τα φίλτρα ασφαλείας HEPA