ΑμεΑ: Ισότιμη πρόσβαση σε smartphone και tablet, αλλά όχι σε κτίρια και μέσα μεταφοράς
Η καθολική προσβασιμότητα, επίκεντρο του αναπηρικού κινήματος σε όλη την Ευρώπη, αποτελεί το πιο σημαντικό αίτημα των αναπήρων. Ωστόσο, αυτό το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα δεν συμπεριλήφθηκε στην Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας, η οποία ψηφίστηκε στις 14 Μαρτίου 2019 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως καταγγέλουν τα ‘Ατομα με Αναπηρία: «Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια άτομα με αναπηρία που ζουν στην ΕΕ θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν καθημερινούς αγώνες για να μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) αλλά και του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, δήλωσε: «Είναι ντροπή το πώς τα κράτη μέλη κατάφεραν να μειώσουν το πεδίο εφαρμογής του νόμου. Οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να εξιλεωθεωθούν για αυτό και με το να ενσωματώσουν την Πράξη στην εθνική τους νομοθεσία με τρόπο φιλόδοξο».
Τι ψηφίστηκε
Η Οδηγία αναμένεται να βελτιώσει την προσβασιμότητα ενός συνόλου προϊόντων και υπηρεσιών για τα άτομα με αναπηρία, όπως υπολογιστές, smartphone, tablet, τηλεοράσεις, ATM και υπηρεσίες τραπεζών, τερματικά πληρωμής, ηλεκτρονικά βιβλία και ηλεκτρονικούς αναγνώστες, ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου και εφαρμογές για κινητά και μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων. Θα εξασφαλίσει επίσης ότι οι αρχές εποπτείας των εθνικών αγορών θα έχουν την αρμοδιότητα να καταστήσουν τους ιδιωτικούς φορείς υπόλογους.
Η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας πληροί επίσης δύο σημαντικές απαιτήσεις του αναπηρικού κινήματος: οι ηλεκτρονικές τηλεπικοινωνίες και ο αριθμός 112 έκτακτης ανάγκης θα γίνουν προσβάσιμα σε όλους σε ολόκληρη την ΕΕ.
Οι απαιτήσεις του νόμου θα υποστηρίξουν επίσης τους κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις για τα προσβάσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, επομένως οι δημόσιες αρχές δεν χρησιμοποιούν πλέον τα χρήματα των φορολογουμένων σε προϊόντα, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις που εισάγουν διακρίσεις στα άτομα με αναπηρία.
Τι δεν ψηφίστηκε
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας εξακολουθεί να μην ικανοποιεί βασικά αιτήματα των Ατόμων με Αναπηρία. Εκτός από την πλήρη πρόσβαση σε κτίρια και μεταφορικά μέσα, η οποία δεν περιλαμβάνεται στη νέα νομοθεσία, δεν περιλαμβάνονται, επίσης, οι οικιακές συσκευές (όπως πλυντήρια ή φούρνοι μικροκυμάτων). Αυτό σημαίνει ότι εκατομμύρια άτομα με αναπηρία θα αντιμετωπίζουν καθημερινά δυσκολίες στη χρήση αυτών των συσκευών.
«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι μικροεπιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες απαλλάσσονται από την τήρηση των απαιτήσεων του νόμου. Η εξαίρεση αυτή μειώνει σημαντικά τις επιπτώσεις της Πράξης», λένε οι εκπρόσωποι των ΑμεΑ.
Ο αγώνας συνεχίζεται
Τα μέλη του Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) λένε ότι θα πρέπει να γίνουν δύο βήματα: το Συμβούλιο της ΕΕ να δώσει την επίσημη έγκρισή του και η Πράξη πρέπει να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους τρία έτη για να μεταφέρουν την Οδηγία στην εθνική τους νομοθεσία.
«Ο αγώνας για να διασφαλιστεί ότι η ΕΕ θα γίνει παγκόσμιο παράδειγμα πλήρους προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία συνεχίζεται!»