Αμετάκλητη απόφαση του ΣτΕ για όλους τους εργολάβους νοσοκομείων του ΕΣΥ
Η αμετάκλητη απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε για νοσοκομείο Ευαγγελισμός μετά από προσφυγή των εργολάβων, όμως, αφορά στο σύνολο των δημόσιων νοσοκομείων. Αυτό συνέβη γιατί το ΣτΕ με την απόφασή του δέσμευσε τα κατά τόπους Διοικητικά Εφετεία που είχαν εκδώσει αντίθετες αποφάσεις, δηλαδή αναστολές υπέρ των Εργολάβων κι έτσι τώρα, όπως τόνισε σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Υγείας και το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη: “ανοίγει επίσημα ο δρόμος σε όλα τα νοσοκομεία της Επικράτειας να συνάψουν συμβάσεις εργασίας απευθείας με εργαζόμενους, γεγονός το οποίο θα εξοικονομήσει δημοσιονομικούς πόρους και θα διασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων”.
Προκήρυξη 165 προσλήψεων προσωπικού στον Ευαγγελισμό μέσω ΑΣΕΠ
Μετά την απόφαση του ΣτΕ, το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», προχώρησε ήδη στην κατάθεση σχετικής Προκήρυξης στο ΑΣΕΠ για ατομικές συμβάσεις, σε 165 συνολικά εργαζόμενους στους τομείς σίτισης-εστίασης και φύλαξης. Οι 95 θα είναι για τη σίτιση (τραπεζοκόμοι και μάγειρες) και 70 για τη φύλαξη.
“Κουτσό βήμα” χαρακτηρίζει την προκήρυξη ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ευαγγελισμού. Οπως τονίζει, μιλώντας στο iatropedia.gr, ο κ. Ηλίας Σιώρας, οι προσλήψεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά ατομικές συμβάσεις εργασίας 2ετούς διάρκειας, ενώ στην πρόσφατη Συνταγματική Αναθεώρηση, παρατάθηκε το άρθρο 103, που δεν επιτρέπει την παράταση μίσθωσης συμβασιούχων εργαζόμενων: “Εμείς ζητάμε εδώ και χρόνια, εργαζόμενους αορίστου χρόνου με πλήρη και αποκλειστικά ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Οι 280 καθαρίστριες μας στον Ευαγγελισμό που διορίστηκαν πέρυσι, σε 9 μήνες θα απολυθούν. Το ίδιο και οι επικουρικοί γιατροί. Αυτό που κατάφεραν είναι να παρατείνουν και να επεκτείνουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ηλίας Σιώρας.
Οι εργαζόμενοι, που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ, θα εργάζονται 6ωρο με μειωμένο μισθό και ένσημα. “Δεν φτάνει ο χρόνος για να καλυφθούν οι ανάγκες των νοσοκομείων”, λέει ο κ. Σιώρας, ο οποίος παραδέχεται ωστόσο, ότι η έξοδος των εργολάβων από τα νοσοκομεία, ήταν ένα σημαντικό, αλλά όχι ολοκληρωμένο βήμα: “Η κυβέρνηση λέει ότι θα κερδίσει χρήματα από την αποχώρηση των εργολάβων κι ότι έτσι θα προσλάβει περισσότερο προσωπικό. Αυτό είναι αλήθεια. Εμείς εδώ και 25 χρόνια λέμε ότι οι υπάλληλοι κοστίζουν κατά 30% λιγότερο στο κράτος”
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πάντως, η δαπάνη εξωτερικής ανάθεσης σε εργολάβους το 2015 στοίχισε στο κράτος 413 εκατ. ευρώ, ενώ η φαρμακευτική δαπάνη την ίδια χρονιά είχε κλείσει σχεδόν ισόποσα, στα 467 εκατομ. ευρώ.
“Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος”
Οσοι από τους υπάρχοντες εργαζόμενους πληρούν τα προσόντα που ορίζει ο νόμος θα επαναπροσληφθούν μέσω του ΑΣΕΠ, ενώ οι υπόλοιποι θα χάσουν τη δουλειά τους. Προβληματισμό προκαλεί επίσης στους εργαζόμενους και το γεγονός ότι οι μισθοδοσίες δεν θα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τα έσοδα του εκάστοτε νοσοκομείου. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι υπάλληλοι, όπως και επικουρικοί γιατροί, θα προσλαμβάνονται μόνο εάν το νοσοκομείο εμφανίζει πλεονάσματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Κατασκήνωση» έξω από το Υπουργείο Υγείας στήνουν οι καθαρίστριες
ΠΟΕΔΗΝ: Νομιμοποιούν με τροπολογία ποσά για τους «εργολάβους»
Παύλος Πολάκης: Ικανοποιημένος με την έκβαση δύο δικαστικών μαχών με «εργολάβους»