Αν δεν ανοίξουν σύντομα οι τράπεζες θα «στερέψουν» νοσοκομεία και φαρμακεία
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κώστας Λουράντος, ανέφερε χθες μιλώντας στο iatropedia ότι «ο ΕΟΠΥΥ έχει στερέψει από ρευστό με αποτέλεσμα οι όποιες πληρωμές προς τους φαρμακοποιούς να είναι «χαρτιά», δηλαδή να είναι δεσμευμένες στις τράπεζες».
Και συνεχίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ ότι «οι προμηθευτές μας ζητούν να καταβάλλουμε μετρητά για να εφοδιάσουμε τα φαρμακεία. Εγώ το μόνο στο οποίο μπορώ να κάνω και θα το κάνω είναι να εισηγηθώ στο Δ.Σ. του ΠΦΣ, το οποίο θα καλέσω εκτάκτως σε συνεδρίαση για την ερχόμενη Δευτέρα 6 Ιουλίου, να προχωρήσει ο κλάδος σε άρση της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ».
Επίσης, όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, Κ. Κούβαρης μιλώντας σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ, οι φαρμακαποθήκες παραδίδουν μεν τα φάρμακα αλλά με πλαφόν και έτσι οι φαρμακοποιοί δίνουν την μίνιμουμ απαραίτητη ποσότητα κουτιών στους ασθενείς. Αλλά τις επόμενες ημέρες αυτό θα επιδεινωθεί.
Νοσοκομεία
'Οσα νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά, μέσα στο επόμενο 15ήμερο, εφόσον δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση με τις τράπεζες, θα τα δουν να εξαντλούνται.
Πρόβλημα εξάλλου καταγράφεται ήδη, όπως ανέφερε χθες και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς, Νίκος Πλατανησιώτης, με τις προμήθειες τροφίμων που ακόμη και σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας φαίνεται να στερεύουν σύντομα…
«Ο,τι υλικά έχουμε αυτή τη στιγμή ως αποθέματα στις αποθήκες παραδίδονται κανονικά στα νοσοκομεία. Το θέμα είναι τι θα γίνει μετά', σημείωσε μιλώντας στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του Συλλόγου Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας (ΣΕΠ) Παύλος Αρναούτης, προσθέτοντας ότι η κρίση αυτή έρχεται σε μία περίοδο που ούτως ή άλλως τα αποθέματα των προμηθευτών είναι περιορισμένα, καθώς είναι απλήρωτοι επί μήνες από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
«Παλιότερα είχαμε στοκ για 2 – 3 μήνες. Τώρα δεν γνωρίζουμε εάν έχουμε για ένα μήνα», επισημαίνει και συμπληρώνει: «Ελλείψεις προς το παρόν δεν υπάρχουν, αλλά είμαστε πολύ κοντά στο να υπάρξουν».
Και σα να μην έφταναν αυτά, υπάρχει πάντα και το ζήτημα της προμήθειας φαρμάκων για την χώρα συνολικά. ΄Ηδη κάποιες φαρμακαποθήκες επέβαλαν πλαφόν στο ημερήσιο κόστος των παραγγελιών των φαρμακείων, ενώ ήδη μία φαρμακευτική εταιρεία έχει διαμηνύσει ότι προς το παρόν δεν δέχεται παραγγελίες.