Iatropedia

«Ανάχωμα» για τα νοσοκομεία αποτελούν οι φαρμακοποιοί

Επισημάνσεις για τον ρόλο των φαρμακοποιών στην συμπλήρωση του κενού από την ελλιπέστατη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, έκανε σήμερα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μιλώντας σε συνέδριο... Ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης είπε μάλιστα ότι στα χρόνια της κρίσης, ο φαρμακοποιός αναδείχτηκε σε αναντικατάστατο επιστήμονα υγείας!

Ανάχωμα στην ανεξέλεγκτη προσέλευση ασθενών στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας μας αποτελούν οι φαρμακοποιοί. Διαδραματίζουν ρόλο-κλειδί στην ομαλή λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς αποτελούν τον βασικό πυλώνα της, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους επί 24ώρου βάσεως και 7 ημέρες την εβδομάδα, στον άρρωστο, τον αδύναμο και σε όποιον τις έχει ανάγκη.

Μάλιστα, με “όπλο” την επιστημονικότητά τους, μπορούν να κρίνουν από τα συμπτώματα του ασθενούς, να συμβουλεύσουν για την αντιμετώπισή τους, ώστε να προλάβουν την έξαρση του φαινομένου και φυσικά, όταν κρίνεται αναγκαίο, να συστήσουν στον ασθενή να επισκεφτεί το γιατρό του. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλουν ουσιαστικά στη μείωση των περιστατικών που οδηγούνται στα κέντρα δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Τις παραπάνω επισημάνσεις θα κάνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης, κατά τη διάρκεια του 3ου πανελλήνιου συνεδρίου φαρμακευτικών τμημάτων που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Φεβρουαρίου 2017, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Το συνέδριο διοργανώνει το τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ σε συνεργασία με τα αντίστοιχα τμήματα του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Πατρών. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, από 10:45-12:00, ο κ. Θεοδοσιάδης θα προεδρεύσει σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Το επάγγελμα του Φαρμακοποιού με ορίζοντα το 2020”.

“Σήμερα, στην (παρατεταμένη) εποχή των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης, ο ρόλος του φαρμακοποιού συμβούλου υγείας αποδεικνύεται αναντικατάστατος. Έρευνες όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύουν με περίτρανο τρόπο ότι η σχέση φαρμακοποιού-πολίτη είναι σταθερή, διαρκής και πάνω απ’ όλα εμπιστοσύνης. Είμαστε οι πρώτοι στους οποίους θα προστρέξουν για να τους συμβουλεύσουμε για κάποιο θέμα υγείας, να τους καθησυχάσουμε για τα συμπτώματα που έχουν και, πολλές φορές, για να τους παρέχουμε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας”, θα επισημάνει ο κ Θεοδοσιάδης.

Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στον καθοριστικό ρόλο του φαρμακοποιού και στη διαχείριση της φαρμακοθεραπείας. Κι αυτό διότι γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον το φάρμακο, τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις του, τις αλληλεπιδράσεις του. Συνεπώς, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά τόσο στο καλύτερο αποτέλεσμα μιας φαρμακευτικής αγωγής, όσο και στη συμμόρφωση του ασθενούς με αυτή.

«Ο φαρμακοποιός είναι εκείνος που θα βρεθεί άμεσα κοντά στον πολίτη για να του παρέχει τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη, έστω και αν αυτές δεν είναι θεσμοθετημένες, όπως θα έπρεπε, στη χώρα μας. Ο φαρμακοποιός είναι αυτός που θα του δώσει με πίστωση το φάρμακο που χρειάζεται, την ώρα που πρέπει. Και, φυσικά, ο φαρμακοποιός είναι εκείνος που θα του σφίξει το χέρι και θα του πει μια κουβέντα συμπάθειας την ώρα που την έχει ανάγκη», θα επισημάνει ο κ. Θεοδοσιάδης.