Η σχέση ανωμαλιών του ανοσοποιητικού και ψύχωσης είναι γνωστή στους επιστήμονες αλλά μόλις πρόσφατα ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν συγκεκριμένους μηχανισμούς του ανοσοποιητικού που φαίνεται να επηρεάζουν την εκδήλωση ψυχωτικών συμπτωμάτων. Όπως διεπίστωσαν, η αντίδραση ενός αντισώματος στον υποδοχέα της ντοπαμίνης D2 ή τον υποδοχέα γλουταμικού NMDA που εντοπίσθηκε σε παιδιά που βίωναν το πρώτο τους ψυχωτικό επεισόδιο αλλά όχι σε υγιείς συνομηλίκους τους, ενοχοποιείται για την εκδήλωση των συμπτωμάτων αυτών.
Τα φάρμακα που χορηγούν ψυχίατροι για την διέγερση των υποδοχέων της ντοπαμίνης D2 ή το μπλοκάρισμα αυτών του NMDA έχουν συσχετιστεί με παρενέργειες που προσομοιάζουν με συμπτώματα ψύχωσης (αλλαγές στην αντίληψη, παραισθήσεις και διαταραχή της σκέψης) γι’ αυτό και οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αντισώματα που εντόπισε η σχετική μελέτη έχουν παρόμοια επίδραση στον εγκέφαλο με τις εν λόγω παρενέργειες. Σύμφωνα με την Δρ. Φαμπιέν Μπριλό, επικεφαλής της Ομάδας Νευροανοσολογίας στο Παιδικό Νοσοκομείο Westmead του Σίδνεϋ, η αυτοανοσία παίζει ρόλο στην ψύχωση, τουλάχιστον για μια ξεχωριστή υποομάδα πασχόντων.
Τα δεδομένα της μελέτης δείχνουν ότι η μεγάλη αναπηρία μπορεί να προληφθεί για την συγκεκριμένη ομάδα παιδιών που αντιμετωπίζουν οξεία ψύχωση με αντισώματα, επισημαίνει. Την τελευταία δεκαετία, παρόμοια έρευνα εντόπισε την εγκεφαλίτιδα του αντι-υποδοχέα NMDA ως υπεύθυνης για την εκδήλωση ψυχιατρικών συμπτωμάτων συμπεριλαμβανομένης της ψύχωσης. Η φλεγμονή αυτή του εγκεφάλου, συχνά διαγνωσθείσα εσφαλμένως ως σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή, οφείλεται στην επίθεση αντισωμάτων στους υποδοχείς NMDA και είναι ιάσιμη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: