Ανακαλύφθηκε το γονίδιο που αντιστέκεται στην αρρώστια των «τρελλών αγελάδων»
Ο καθηγητής John Collinge του Medical Research Councils Prion Unit του University College του Λονδίνου μελετά το θέμα αυτό επί 20 χρόνια και τώρα κατάφερε να βρει την μετάλλαξη που παρουσιάζει ένα γονίδιο με την ονομασία γονίδιο της πρωτεΐνης prion (prion protein gene) και χάρη στην οποία ο άνθρωπος δεν κινδυνεύει από την αρρώστια των «τρελλών αγελάδων». Δηλαδή, χάρη στην μετάλλαξη αυτού του γονιδίου ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να αντιστέκεται σ’ αυτή την ασθένεια. Τα αποτελέσματα της μελέτης του Βρετανού καθηγητή δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature.
Την δεκαετία του ’80, η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών ξεκίνησε από την Βρετανία και σκότωσε ως την δεκαετία του ’90 στην χώρα αυτή 177 ανθρώπους. Επειδή η ασθένεια μπορεί να κάνει και 50 χρόνια για να εκδηλωθεί, κανείς δεν ξέρει πόσοι θα αρρωστήσουν τα επόμενα χρόνια απ’ αυτήν –εφόσον βέβαια είχαν καταναλώσει κρέας «τρελλών αγελάδων» και είχαν εκτεθεί στην νόσο.
Υπολογίζεται πάντως ότι μόνο στην Βρετανία 2000 άνθρωποι έχουν «μολυνθεί» και 30.000 είναι φορείς που μπορεί ποτέ να μην αρρωστήσουν. Ο καθηγητής John Collinge είχε αρχίσει να μελετά την αρρώστια στους ιθαγενείς Παπούα της Νέας Γουινέας που πέθαιναν από αυτήν στην δεκαετία του ’50 επειδή έτρωγαν τα μυαλά των νεκρών προγόνων τους… Κάποιοι απ’ αυτούς ανέπτυξαν την μετάλλαξη στο γονίδιο αυτό – κι έτσι σώθηκαν.