Ανακάλυψαν νέο ανθεκτικό γονίδιο στα αντιβιοτικά σε φάρμες της Κίνας
Οι επιστήμονες ονομάζουν το νέο, ανθεκτικό στα αντιβιοτικά, γονίδιο mcr-1, προς το παρόν έχει εντοπιστεί μόνο στην Κίνα, αλλά ανησυχούν ότι αν δεν επικρατήσουν αυστηρά μέτρα ελέγχου, μπορεί να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη μέσων των εκτεταμένων εξαγωγών που κάνει η Κίνα.
“Η χρήση όλων των πολυμυξινών (τύπος αντιβιοτικού φαρμάκου) πρέπει να ελαχιστοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα και κάθε περιττά χρήση τους να σταματήσει”, δήλωσε σχετικά στο άκουσμα της είδησης η Laura Piddock, καθηγήτρια μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham της Μ. Βρετανίας.
Οι ερευνητές απέδειξαν ότι το γονίδιο περνά εύκολα στα κοινά βακτήρια, όπως στο E. Coli, που προκαλεί πολλούς τύπους λοίμωξης, όπως του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και στο βακτήριο Klebsiella pneumoniae, που προκαλεί πνευμονία και άλλες λοιμώξεις.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, σύμφωνα με το Reuters, ότι τα ευρήματα αυτά είναι “ανησυχητικά” και είναι πιθανό ότι αυτή η αντίσταση του mcr-1 στα αντιβιοτικά τελικά θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας σε εντελώς ανίατες λοιμώξεις. Πρόσθεσαν, δε, ότι η κινεζική κυβέρνηση θα πρέπει να ερευνήσει επισταμένως τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση της κολιστίνης στον τομέα της γεωργίας. “Η επιλεκτική πίεση που επιβάλλεται από μια όλο και πιο έντονη χρήση της κολιστίνης στον τομέα της γεωργίας στην Κίνα θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξάπλωση του γονιδίου mcr-1 μέσω του βακτηρίου E. Coli”, αναφέρουν χαρακτηριστικά. Η κολιστίνη (ένα αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται συνήθως για την κτηνοτροφία) δίνεται στους ανθρώπους, μόνο όταν όλα τα άλλα αντιβιοτικά έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά.
Το mcr-1 εντοπίστηκε στο ένα πέμπτο των ζώων που ελέγχθησαν στην κινεζική έρευνα, στο 15% των δειγμάτων ωμού κρέατος κρέας και σε 16 ασθενείς. Η αντίσταση στην κολιστίνη έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν, αλλά αυτήν τη φορά η μετάλλαξη στο γονίδιο έχει προκύψει με τέτοιον τρόπο που αυτό μπορεί εύκολα να εισέλθει σε κοινά βακτήρια, να τα κάνει ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και από εκεί να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
Αυτά τα μικρόβια ανακαλύφθηκαν μέσω ελέγχων ρουτίνας για την υγεία των χοίρων και των κοτόπουλων στη νότια Κίνα, όπου βρήκαν ότι τα ζώα μεταφέρουν βακτήρια ανθεκτικά στην κολιστίνη. Αυτό ακριβώς είναι που ανησυχεί τους επιστήμονες, γιατί αυτό σημαίνει ότι η εξάπλωση θα μπορούσε να είναι πολύ επιθετική και να επηρεάσει ένα μεγάλο φάσμα βακτηρίων που πλήττουν και τους ανθρώπους.
Μερικά από τα στελέχη του βακτηρίου Enterobacteriaceae με το συγκεκριμένο γονίδιο έχει τη δυνατότητα να πάρουν διαστάσεις επιδημίας, αναφέρουν οι ειδικοί στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Infectious Diseases.
Η ζήτηση για το αντιβιοτικό φάρμακο πολυμυξίνη αναμένεται να φθάσει σχεδόν τους 12.000 τόνους ανά έτος μέχρι το τέλος του 2015 για γεωργική χρήση και μόνο, σύμφωνα με σχετική έκθεση της QYResearch Medical Research Reports, μιας εταιρείας έρευνας αγοράς που επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στην Κίνα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει ήδη προειδοποιήσει στο παρελθόν για την μικροβιακή αντοχή μπορεί να οδηγήσει σε “μια επιστροφή στην προ αντιβιοτικών εποχή”, όπου οι λοιμώξεις που κάποτε θεραπεύονταν εύκολα θα αποδεικνύονται μοιραίες για τις ζωές των ανθρώπων.