της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Συγκεκριμένα μέτρα για την αύξηση του προϋπολογισμού, παύση της διαδικασίας «αξιολόγησης», να αφήσουν τα ταμειακά διαθέσιμα ( ή αλλιώς… αποθεματικά) ως έχουν αλλά και να αλλάξουν το μοντέλο διοίκησης στα τρία διασυνδεόμενα νοσοκομεία, ζητούν από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι εργαζόμενοι σε Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμινγκ και Παίδων Πεντέλης.
Οι εργαζόμενοι μάλιστα ξεκινούν την ανοιχτή επιστολή προς τον κ. Κουρουμπλή με την …ατάκα «να σταματήσει τώρα η κοροϊδία» επειδή ο υπουργός Υγείας ακύρωσε την συνάντηση που θα είχε μαζί τους για να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση των εργαζομένων:
«ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ Κ. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΑΣ
Αφού πέρασε από σαράντα κύματα, ΑΚΥΡΩΣΕ ΕΠ΄ ΑΟΡΙΣΤΟΝ, τελικά και τη συνάντηση της Πέμπτης 19/3/15 ο Υπουργός Υγείας κ. Κουρουμπλής, με τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων Σισμανόγλειο – Αμ. Φλέμιγκ – Π. Πεντέλης.
Επιδιώκουμε να συναντηθούμε με την ηγεσία Υπουργείου Υγείας σχεδόν από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της.
Προφανώς και δεν συνηθίζουμε να συνωστιζόμαστε στους υπουργικούς διαδρόμους. Έχουμε επιλέξει τον άλλο δρόμο να διεκδικούμε το δίκιο μας.
Αυτόν που κράτησε ως τώρα ανοιχτά τα Νοσοκομεία της περιοχής, αυτόν που μας συνέδεσε με τα λαϊκά στρώματα των όμορων δήμων.
Θεωρήσαμε όμως, πως είχαμε καθήκον να ενημερώσουμε για την κατάσταση τον νέο Υπουργό και να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στη συνεχιζόμενη πολιτική των νεοφιλελεύθερων επιλογών που προστάζει το μεγάλο κεφάλαιο, η ΕΕ και οι ντόπιοι υπηρέτες τους.
Γι' αυτό δημιουργούνται μια σειρά από εύλογα ερωτήματα για τη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τη πολιτική που είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει.
–Πως η πολιτική ηγεσία δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να αυξήσει τον προϋπολογισμό του 2015, εφαρμόζοντας δηλαδή τον ήδη κουτσουρεμένο προϋπολογισμό του 2014 για τα νοσοκομεία, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι θα συνεχιστεί η «αξιολόγηση» και η κινητικότητα των εργαζόμενων, συνεχίζοντας έτσι την αντιλαϊκή μνημονιακή πολιτική των προκατόχων του; Και την ίδια ώρα για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, μείωσε 51% την επιχορήγηση από τα Νοσοκομεία και ζήτησε την επιστροφή των ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών, που είναι για την κάλυψη ανεξόφλητων υποχρεώσεων;
–Πως ακόμη δεν υλοποίησε καμία ενέργεια στην κατεύθυνση να μην υπάρχουν αποκλεισμοί (5ευρω, ανασφάλιστοι κλπ) πρόσβασης στην Δημόσια Υγεία, αλλαγές και καταργήσεις των διοικητών και αλλαγή του μοντέλου διοίκησης σε μια δημοκρατική βάση;
–Πως δήλωσε ότι μπορεί να μην καταργήσει το ακραιφνώς νεοφιλελεύθερο μόρφωμα της ΕΣΑΝ ΑΕ χαρακτηρίζοντάς την πολύτιμο εργαλείο στην άσκηση της πολιτικής Υγείας;
–Πως υπεγράφη ΑΠΟΦΑΣΗ τομεοποίησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, που στόχο έχει την κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων;
–Πώς ο νέος Υπουργός συναντιέται επιλεκτικά και κατά προτεραιότητα με διάφορους «παράγοντες» και «εκπροσώπους», φαρμακοβιομήχανους και ιδιώτες κλινικάρχες και τις αντιδραστικές και διασπαστικές «ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο-Ε.Ν.Ε», «ΠΑ.ΣΟ.ΝΟ.Π» και «ΣΥ.Ν.Δ.Ε»;
–Πως τοποθετήθηκαν ως επικεφαλής των μηχανισμών του Υπουργείου Υγείας (Διοικήσεις ΥΠΕ, ΕΠΥ-Σαρτζετάκη, ΚΕΕΛΠΝΟ-Γιαννόπουλος, ΕΚΕΠΥ – επιμονή για τον κ. Χλέτσο αρχιτέκτονα της ΕΣΑΝ ΑΕ, κλπ.) άνθρωποι που υλοποίησαν με πάθος το μνημονιακό πρόγραμμα και συμβολίζουν τις πελατειακές σχέσεις και τη διαπλοκή, με στόχο την αποδόμηση της δημόσιας Υγείας;
Δικαίως λοιπόν αναρωτιόμαστε αν η στάση αυτή του κ. Υπουργού οφείλεται απλά σε «ανειλημμένες υποχρεώσεις» ή πρόκειται ΓΙΑ ΜΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ και μια απαράδεκτη και απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στα σωματεία των εργαζομένων που δίνουν τη μάχη για τη διάσωση της δημόσιας Υγείας.
Γιατί όμως ζητήσαμε τόσο άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία; Γιατί δεν κάναμε «υπομονή»;
1.Γιατί τα Νοσοκομεία μας χτυπήθηκαν περισσότερο από όλα, από το αίσχος των διαθεσιμοτήτων και των συγχωνεύσεων αφού χάσαμε 600 κρεβάτια από τη περιοχή και 900 εργαζόμενους προσωπικό από τα νοσοκομεία μας. Έκλεισε ένα ολόκληρο Νοσοκομείο, το Παπαδημητρίου και από το Αμ. Φλέμιγκ έμεινε το 1/3 και προσπαθεί να σταθεί όρθιο, ενώ το Σισμανόγλειο και το Παίδων Πεντέλης ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ να αντεπεξέλθουν στο τεράστιο βάρος που δέχονται μετά απ΄ όλα αυτά, εξοντώνοντας από τη μια τους εργαζόμενους κι από την άλλη θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.
2.Γιατί ο λαός της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του λεκανοπεδίου, συνεχίζει να απευθύνεται στα Νοσοκομεία μας με αυξανόμενο ρυθμό. Ταλαιπωρείται επί ώρες ατελείωτες στα Επείγοντα, αφού έκλεισαν 3 Παθολογικές και 4 Πνευμονολογικές στη περιοχή και την ίδια ώρα αρνείται η πολιτική ηγεσία να εντάξει στις πνευμονολογικές εφημερίες μας, το Νοσοκομείο Σωτηρία, που απαλλάχθηκε με απόφαση του πρώην ΔΥΠΕάρχη! Αποτέλεσμα αυτών να παραμένουν ασθενείς στο ΤΕΠ για δύο ή τρεις μέρες χωρίς επαρκή και ασφαλή ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα.
3.Γιατί κατ΄ επανάληψη έχουμε δηλώσει πως υπάρχει φόβος να θρηνήσουμε θύματα! Και τότε όλοι θα κάνουν πως τάχα «δεν ήξεραν». Η έλλειψη προσωπικού είναι τέτοια που τα περισσότερα τμήματα λειτουργούν πολύ κάτω από το όριο της ασφάλειας και του κινδύνου.
ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ!
Δεν μπορεί η πολιτική ηγεσία να ενημερώνεται από την ίδια Διοίκηση που διόρισαν οι προκατόχοί της, με μοναδικό σκοπό να συνεχίζει την πολιτική υποβάθμισης, συγχωνεύσεων και κλεισίματος τμημάτων, ενώ ψελλίζει για την ανάγκη «ανάπτυξης» προκειμένου να σώσει τις καρέκλες της – ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!
Αυτή είναι η κατάσταση και βέβαια δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο!
Οι εργαζόμενοι από τα Νοσοκομεία, είναι καιρός να συντονιστούμε και να απαιτήσουμε μαζικά, με κινητοποιήσεις και με τη στήριξη του λαού της περιοχής:
-Όχι άλλη υποβάθμιση. Τα Νοσοκομεία να μείνουν ΑΝΟΙΧΤΑ!
-Άμεση αύξηση της Χρηματοδότησης των νοσοκομείων για την Πλήρη κάλυψή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
-Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους, άνεργους και τις οικογένειές τους. Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους.
-Κατάργηση των ιδιωτικών συνεργείων και εκδίωξη των εργολάβων από τα νοσοκομεία. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση αυτών των υπηρεσιών.
-Να αναπτυχθεί πλήρως το Φλέμιγκ με την επαναλειτουργία όλων των κρεβατιών και κλινικών του και ιδιαίτερα την άμεση ανάπτυξη Πνευμονολογικής Κλινικής και να ανοίξουν άμεσα οι 46 κλειστές κλίνες και τα κλειστά κρεβάτια της ΜΕΘ (6) και των Χειρουργείων (4) του Σισμανογλείου.
-Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
-Κατάργηση του ενιαίου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμιγκ» και Επαναφορά των Νοσοκομείων Σισμανόγλειο και Αμ. Φλέμιγκ ως αυτοτελή ΝΠΔΔ και αποσύνδεση του Παίδων Πεντέλης.