Στην Ελλάδα η γέννηση του πρώτου μωρού από γενετικό υλικό… τριών ανθρώπων!

  • Γιάννα Σουλάκη
μωρό
Η ανακοίνωση έγινε σήμερα από τους έλληνες επιστήμονες, που πραγματοποίησαν με επιτυχία την πρώτη παγκοσμίως γέννηση μωρού, με τη μέθοδο της "Μητρικής Ατράκτου".

Το αγοράκι βάρους 2.960 kg, γεννήθηκε σήμερα, 9 Απριλίου 2019, στις 07:46 π.μ. από Ελληνίδα γυναίκα 32 ετών με ιστορικό πολλαπλών αποτυχημένων προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης και πτωχής ποιότητας ωαρίων. Τόσο η μητέρα όσο και το βρέφος είναι καλά στην υγεία τους. Η γέννηση του μωρού γέμισε με χαρά τους γονείς του και με υπερηφάνεια τους επιστήμονες που παραγματοποίησαν με επιτυχία τη μέθοδο.

Η μέθοδος της Μητρικής Ατράκτου

Η μέθοδος της Μητρικής Ατράκτου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά Παγκοσμίως, από την Institute of Life και την Embryotools. Οπως είπαν οι επιστήμονες που την παρουσίασαν,  αναμένεται να προσφέρει μία σημαντική διέξοδο σε πολλά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας, τα οποία συνδέονται με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης λόγω κυτταροπλασματικής δυσλειτουργίας των ωαρίων ή σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις.

Τι έκαναν οι επιστήμονες. Εμφύτευσαν μιτοχόνδριά του προέρχονται από δωρήτρια που πρόσφερε το «περίβλημα» του ωαρίου της (κυτταρόπλασμα) στα ωράρια της μητέρας, διατηρώντας ακέραιο το γενετικό της υλικό. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν στο «τροποποιημένο ωράριο» τη συνήθη διαδικασία της εξωσωαμτικής γονιμοποίησης, χρησιμοποιώντας και το γενετικό υλικό του πατέρα.

Σημειώνεται ότι η κλινική εφαρμογή της μεθόδου «Μεταφορά Μητρικής Ατράκτου» τελεί υπό την αδειοδότηση και την εποπτεία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Περήφανοι δηλώνουν οι επιστημόνες

Ο Πρόεδρος της Institute of Life κ. Παναγιώτης Ψαθάς, δήλωσε σχετικά: «Το αναφαίρετο δικαίωµα της γυναίκας να γίνει µητέρα µε δικό της γενετικό υλικό έγινε σήμερα πραγματικότητα για πρώτη φορά σε παγκόσμιο ιατρικό επίπεδο. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι σαν Έλληνες επιστήμονες που ανακοινώνουμε μία διεθνή πρωτοπορία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και που είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε τη δυνατότητα σε γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής ή σπάνιες μιτοχονδριακές παθήσεις να αποκτήσουν υγιή παιδιά. Στην Institute of Life, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να βοηθούμε ακόμα περισσότερα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν θέματα υπογονιμότητας να αποκτήσουν παιδιά με δικό τους DNA χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουν στη δωρεά ωαρίων».

Ο επιστημονικός συνεργάτης της Institute of Life και συνιδρυτής της Embryotools, Δρ. Nuno Costa-Borges, επεσήμανε ότι «Η απόλυτα επιτυχημένη και ασφαλής, για πρώτη φορά στα διεθνή ιατρικά χρονικά, εφαρμογή της τεχνικής Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου αποτελεί τομή στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Επιθυμώ να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Ελληνική επιστημονική ομάδα της Institute of Life για την άψογη συνεργασία που έχουμε καθώς και το εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα που θα βοηθήσει πολλές γυναίκες να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και να γίνουν μητέρες διατηρώντας το δικό τους γενετικό υλικό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

2ο Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο της Institute of Life: Σε 5 μήνες γεννιέται το πρώτο παιδί από 3 γονείς στην Ελλάδα