Iatropedia

Ανάλυσέ το… ολόκληρο!

Δύο εταιρίες βιοτεχνολογίας αποφάσισαν να συνεργασθούν για την χαρτογράφηση του γονιδιώματος 3.000 πασχόντων από Πάρκινσον με στόχο νέους τρόπους αντιμετώπισης της νόσου.

Το… επικό έργο του προσδιορισμού της αλληλουχίας του γονιδιώματος μιας τόσο μεγάλης ομάδας ανθρώπων θα αναλάβουν η 23andMe Inc. με έδρα την Καλιφόρνια και η Genentech, τμήμα του ομίλου Roche Holding AG. Όπως έγινε γνωστό, η πρώτη θα συνεισφέρει στοιχεία από άτομα που έχουν Πάρκινσον αντλώντας τα από την τεράστια βάση γενετικών δεδομένων που δημιούργησε πουλώντας υπηρεσίες ανάλυσης DNA σε ιδιώτες που έψαχναν τους προγόνους τους ή αναζητούσαν άλλες γενετικής φύσεως πληροφορίες –υπηρεσίες οι οποίες είχαν συναντήσει τελικά την αντίδραση του αμερικανικού Φορέα Τροφίμων και Φαρμάκων, με αποτέλεσμα η FDA να απαγορεύσει το 2013 στην εταιρία την πώληση ατομικών κιτ συλλογής γενετικού υλικού στις ΗΠΑ.

Η Genentech μετά την αξιολόγηση του σχετικού υλικού θα προβεί στον προσδιορισμό πιθανών θεραπευτικών μεθόδων. Η νόσος του Πάρκινσον από την οποία σήμερα πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι δεν θεραπεύεται, επισημαίνουν οι επιστήμονες, απλώς ορισμένα φάρμακα απαλύνουν τα συμπτώματα.

Σίγουρα το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Βάσει της συμφωνίας ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των δύο εταιριών, όταν το πολυετές πρότζεκτ τελειώσει η 23andMe θα δύναται να πραγματοποιήσει περαιτέρω έρευνες, πουλώντας τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει στις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες οι οποίες ήδη δουλεύουν πάνω στην αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον.

Οι άνθρωποι της εταιρίας δηλώνουν πως τα στοιχεία θα «αποπροσωποποιηθούν» για να διασφαλισθεί η ανωνυμία και θα παρέχονται σε τρίτους (άλλες εταιρίες) με την ρητή συναίνεση των ατόμων των οποίων το DNA βρίσκεται στην βάση γενετικών δεδομένων της 23andMe.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επέμβαση που νικά το Πάρκινσον, στην Κύπρο

Τι παθαίνουν οι πάσχοντες από Πάρκινσον, όταν πίνουν καφέ;