Όχι ένα, ούτε δύο, ούτε τρία … αλλά δώδεκα ήταν τα «ψευδώς αρνητικά» τεστ, που τίναξαν στον αέρα την κρουαζιέρα με τους 922 επιβάτες και τα 666 μέλη πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου Mein Schiff 6 της εταιρείας Tui cruises. Το πλοίο ξεκίνησε την Κυριακή 27/9 από το Ηράκλειο της Κρήτης για να πραγματοποιήσει κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά κι αυτή θα ήταν η δεύτερη κατά σειρά κρουαζιέρα της TUI Cruises, μετά τον 6μηνο αποκλεισμό εξαιτίας του κορονοϊού.
Ωστόσο, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Το κρουαζιερόπλοιο αναγκάστηκε να δέσει στον Πειραιά το πρωί της Τρίτης, όταν ο καπετάνιος πληροφορήθηκε εν πλω τη Δευτέρα ότι 12 άτομα από το πλήρωμά του βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό. Ο μοριακός έλεγχος είχε πραγματοποιηθεί σε ιδιωτικό εργαστήριο της Κρήτης, πριν από την αναχώρηση του κρουαζιερόπλοιου.
Το πλοίο πλέον θεωρείται απόλυτα ασφαλές, καθώς κανένα από τα μέχρι σήμερα επαναληπτικά τεστ δεν επιβεβαιώνει μόλυνση Covid-19, ανάμεσα στα μέλη του πληρώματος.
Τι συνέβη
Την περασμένη Κυριακή, οι 922 επιβάτες επιβιβάζονται στο κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6 έχοντας μαζί τους «αρνητικό πιστοποιητικό κορνοϊού» μετά από μοριακή (PCR) εξέταση, σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Ταυτόχρονα έχει γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος σε 150 μέλη του πληρώματος σε ιδιωτικό εργαστήριο της Κρήτης, με το οποίο είναι συμβεβλημένη η εταιρεία Tui cruises. Ο έλεγχος για τον κορονοϊό, τόσο για τους επιβάτες, όσο και για το πλήρωμα είναι επιβεβλημένος ώστε να διασφαλιστεί ότι είναι όλοι υγιείς και δεν υπάρχει κίνδυνος υπερμετάδοσης στο πλοίο εξαιτίας της Covid-19.
Το πλοίο αναχωρεί και ενώ βρίσκεται εν πλω, ο πλοίαρχος ενημερώνεται από το ιδιωτικό εργαστήριο της Κρήτης ότι στα δείγματα του προσωπικού που εξετάστηκαν βρέθηκαν 12 θετικά. Αμέσως σήμανε συναγερμός. Παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν είχαν συμπτώματα, απομονώθηκαν σε ειδικές καμπίνες, οι οποίες διαθέτουν αυτόνομο σύστημα εξαερισμό, για την αποφυγή της διάδοσης αερολυμάτων εντός του πλοίου. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία επικοινωνεί με τον ΕΟΔΥ, ο οποίος συστήνει την επανάληψη των τεστ, αυτή τη φορά μέσα στο πλοίο, το οποίο διαθέτει υπερσύγχρονο μοριακό αναλυτή, που εξάγει ένα αποτελέσματα ανά μία ώρα. Την ίδια στιγμή, αποφασίζεται το πλοίο να «δέσει» στο λιμάνι του Πειραιά, όπου μετέβη κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να επαναλάβει τους ελέγχους. Και το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί το πλοίο αναχώρησε πριν πάρει τα αποτελέσματα των τεστ από το εργαστήριο της Κρήτηςς
Στο μεταξύ, και μέχρι το πλοίο να φτάσει στον Πειραιά βγαίνουν και τα αποτελέσματα των μοριακών τεστ που έγιναν μέσα στο πλοίο, τα οποία βρέθηκαν όλα αρνητικά. Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του ΕΟΔΥ, η μεθοδολογία που διαθέτει η εταιρεία για τη διάγνωση και απομόνωση ύποπτων κρουσμάτων που τηρεί η πλοιοκτήτρια εταιρεία είναι εξαιρετικά σοβαρή και αξιόπιστη.
Ωστόσο, η ιστορία δεν τελειώνει εδώ, καθώς κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει στο λιμάνι του Πειραιά και «ξεσκονίζει» κυριολεκτικά το πλοίο. Παίρνει νέα δείγματα, όχι μόνο από τους επίμαχους 12 εργαζόμενους του Mein Schiff 6, αλλά ακόμη και από τις επιφάνειες του πλοίου, ώστε να εντοπιστεί τυχόν παρουσία του ιού. Όλα τα αποτελέσματα με τη μέθοδο της γρήγορης εξέτασης (rapid test) βρέθηκαν αρνητικά και πλεόν ο ΕΟΔΥ δίνει τη διαβεβαίωση ότι το πλοίο είναι απόλυτα ασφαλές.
Ερωτηματικά υπάρχουν, επίσης, για το πως βρέθηκαν «ψευδώς θετικά» τα 12 δείγματα στην πρώτη εξέταση που έγινε στο εργαστήριο της Κρήτης. Σύμφωνα με στελέχη του ΕΟΔΥ, που επικοινώνησαν με τους υπεύθυνους του εργαστηρίου, τους είπαν ότι ήταν μεν θετικά, αλλά με πολύ χαμηλό ιικό φορτίο. Τα ψευδώς θετικά κρούσματα, πάντως, πολύ συχνά οφείλονται σε σφάλμα κατά τη διαδικασία λήψης του δείγματος, γεγονός το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί στην περίπτωση του Mein Schiff 6. Απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα αναμένεται να ρίξει περαιτέρω έρευνα των ειδικών του ΕΟΔΥ.