Αναποτελεσματικό το Paxlovid για τη long Covid, δείχνει έρευνα του Στάνφορντ

  • Iatropedia newsroom
long covid, στηθοσκόπιο, φάρμακα
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα αποτελεσματικές θεραπείες για τη long COVID, που μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες μετά την αρχική μόλυνση από κορονοϊό

Η δεκαπενθήμερη θεραπεία με το αντι-ιικό φάρμακο Paxlovid της Pfizer που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της COVID-19 δεν ανακούφισε τα συμπτώματα της μακροχρόνιας COVID, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα αποτελεσματικές θεραπείες για τη long COVID, που μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες μετά την αρχική μόλυνση από κορονοϊό.

Οι επιστήμονες και οι ασθενείς ήλπιζαν ότι η από του στόματος θεραπεία με Paxlovid θα άμβλυνε τα συμπτώματα της long COVID μετά από αναφορές ασθενών ότι το Paxlovid τους βοήθησε.

Ωστόσο, η μελέτη διάρκειας 15 εβδομάδων, στην οποία συμμετείχαν 155 άτομα, έδειξε ότι η θεραπεία με Paxlovid επί 15νθημέρου δεν βοήθησε περισσότερο από ένα εικονικό φάρμακο στη μείωση της κόπωσης, της ομίχλης του εγκεφάλου, της δύσπνοιας, των πόνων στο σώμα ή των γαστρεντερικών ή καρδιαγγειακών συμπτωμάτων.

Οι συμμετέχοντες ήταν άρρωστοι, κατά μέσο όρο, περισσότερο από 16 μήνες πριν εγγραφούν στη δοκιμή.

«Δεν είδαμε μια υπολογίσιμη διαφορά με βάση τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν από τους ασθενείς συνολικά για τα έξι σύνθετα συμπτώματα», ανέφερε η καθηγήτρια Ιατρικής του Στάνφορντ Δρ Upinder Singh σε συνέντευξή της.

«Δεν είδαμε όφελος ούτε σε μεμονωμένα συμπτώματα», πρόσθεσε.

Παρ’ όλα αυτά, η ίδια θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες για τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου στη μακρά COVID-19, χορηγώντας το ίσως για περισσότερο από 15 ημέρες ή σε ασθενείς που δεν είναι άρρωστοι τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η δοκιμή έδειξε ότι το Paxlovid, το οποίο επί του παρόντος συνταγογραφείται ως πενθήμερη θεραπεία νωρίς μετά τη μόλυνση ή την έναρξη των συμπτωμάτων, είναι ασφαλές όταν χρησιμοποιείται για 15 ημέρες, πρόσθεσε.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine.

Το Paxlovid είναι η πιο συχνά συνταγογραφούμενη κατ’ οίκον θεραπεία για την COVID-19. Έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της COVID σε ενήλικες που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από την ασθένεια.

Στην αρχική κλινική δοκιμή της Pfizer, το Paxlovid αποδείχθηκε ότι μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους από COVID κατά περίπου 90% για τα μη εμβολιασμένα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής ασθένειας. Σε άλλη δοκιμή, ωστόσο, η Pfizer δεν μπόρεσε να δείξει όφελος για όσους θεωρείται ότι δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τον τυπικό, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμένων ασθενών.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τριχόπτωση στους άντρες: Γιατί προκαλείται και πώς να την αντιμετωπίσετε

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα 4 στάδια της διαδικασίας των δωρεάν εξετάσεων – Οι δικαιούχοι

Kοινό συμπλήρωμα διατροφής για τον ύπνο μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο απώλειας όρασης