Iatropedia

«Ανάσα» για τις ειδικευόμενες γιατρούς με μωρά παιδιά

Εκτός της νυχτερινής εφημερίας θα μένουν οι ειδικευόμενες γιατροί που είναι μητέρες παιδιού κάτω του 1 έτους. Αν ωστόσο θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, μπορούν να δηλώσουν ότι θα εφημερεύουν και βράδυ. Αλλά αυτό θα είναι αποκλειστικά δική τους επιλογή.

Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων νέα εγκύκλιος της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων του υπουργείου Υγείας, η οποία εκδόθηκε με αφορμή σχετικά ερωτήματα μητέρων γιατρών. Το Προεδρικό Διάταγμα 38/2010 προβλέπει ότι η ειδίκευση των γιατρών προϋποθέτει τη συμμετοχή τους στο σύνολο των ιατρικών δραστηριοτήτων του τμήματος όπου πραγματοποιείται η εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων και των εφημεριών. Στο νόμο 3754/09 αναφέρεται επίσης ότι για τις ανάγκες κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών και ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δεν εφαρμόζονται ελαστικά ωράρια και ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Ενώ στο Προεδρικό Διάταγμα 176/1997, ορίζεται ότι κάθε εργαζόμενη γυναίκα – εφόσον έχει πληροφορήσει σχετικά τον εργοδότη της – και για χρονικό διάστημα μέχρι ένα έτος από τον τοκετό, με πλήρη ή μερική απασχόληση κατά τη νύχτα, μετακινείται σε αντίστοιχη θέση ημέρας. Ήταν λοιπόν ασαφές τι θα γίνεται με τις νεαρές μητέρες που είναι και ειδικευόμενοι γιατροί.

Τώρα, οι ειδικευόμενες γιατροί – μητέρες που έχουν παιδιά μικρότερα του έτους εξαιρούνται των νυκτερινών εφημεριών, εκτός αν ρητά δηλώσουν ότι δεν το επιθυμούν. Και έτσι λύνονται οι απορίες για το θέμα.

Όσο για το υπολοιπόμενο χρονικό διάστημα ειδίκευσης και μετά τη συμπλήρωση έτους από τον τοκετό, είναι στην διακριτική ευχέρεια του εκπαιδευτή να ορίζει τον αριθμό των εφημεριών που πρέπει να κάνουν οι μητέρες – γιατροί, αφού λάβει υπόψη του το μειωμένο ωράριό τους .

Για την προστασία των μητέρων,  εφαρμόζεται και η Κοινοτική Οδηγία 92/85/ΕΟΚ, για “…τη βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας κατά την εργασία των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζομένων…”.