Ανασχηματισμός – Γιατί άλλαξαν όλα τα πρόσωπα στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού
Την κρίσιμη ώρα που όλα τα μέτωπα της πανδημίας, είναι ανοιχτά και κυρίως το μέτωπο με τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών από αύριο 1η Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να αλλάξει τα βασικά πρόσωπα στο τιμόνι του Υπουργείου Υγείας.
Εκτός υπουργείου Υγείας -αλλά όχι και υπουργικών καθηκόντων καθώς ορίστηκε υπουργός Τουρισμού- τέθηκε ο Βασίλης Κικίλιας, αλλά και ο αναβαθμισμένος στον τελευταίο ανασχηματισμό, από τη θέση του υφυπουργού στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Ακόμη και ο -επίσης εμπλεκόμενος στη διαχείριση της πανδημίας μέσω της Πολιτικής Προστασίας- Νίκος Χαρδαλιάς αναβαθμίστηκε στη θέση του υφυπουργού Άμυνας, αφήνοντας το επιτυχημένο κατά κοινή ομολογία πόστο του στην Πολιτική Προστασία.
Πλην του Μάριου Θεμιστοκλέους και των επιστημόνων της Επιτροπής αλλάζουν όλα τα πρόσωπα του κυβερνητικού επιτελείου – τουλάχιστον ως προς την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία.
Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί με την τοποθέτηση των νέων προσώπων, του Θάνου Πλεύρη και της Μίνας Γκάγκα, να επιτύχει μια καλύτερη -τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο- διαχείριση του προβλήματος της πανδημίας, καταθέτοντας μια πιο πειστική πρόταση για την προσέγγιση των ανεμβολίαστων, αλλά και των υγειονομικών.
Ποιο αρνητικό έχει η αλλαγή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας
Η τοποθέτηση του Θάνου Πλεύρη και της Μίνας Γκάγκα στις κορυφαίες θέσεις του υπουργείου Υγείας με ανοιχτά τα μέτωπα των εμβολιασμών, των υποχρεωτικών εμβολιασμών, αλλά και την εξάπλωση της πανδημίας να απειλεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με νέο κύμα, δεν αφήνει κανένα χρονικό περιθώριο προσαρμογής στα νέα πρόσωπα.
Τόσο ο νέος υπουργός Υγείας, όσο και η αναπληρώτριά του, θα κληθούν από αύριο 1η Σεπτεμβρίου να αντιμετωπίσουν το πρώτο μεγάλο κρας τεστ με το σύστημα, ερχόμενοι σε ευθεία αντιπαράθεση με τις αντιδράσεις των υγειονομικών, απέναντι στο μέτρο της υποχρεωτικής αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων.
Η διασπορά του κορονοϊού μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να δείξει και πάλι “τα δόντια της” καθώς οι εκδρομείς που θα επιστρέψουν στο κλεινόν άστυ, ενδέχεται να προκαλέσουν νέα έκρηξη κρουσμάτων, με ενδεχόμενη πίεση στα νοσοκομεία.
Σε περισσότερο “μειονεκτική θέση” από την Μίνα Γκάγκα που έχει τη “συνέχεια” των θεμάτων της πανδημίας, θα βρεθεί ενδεχομένως ο νέος Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος δεν έχει προηγούμενη εμπειρία στο δύσκολο θέμα του κορονοϊού.
Ποιο θετικό έχει η αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας
Η Μίνα Γκάγκα αποτελεί πρόσωπο “βγαλμένο από τα “σπλάχνα” της δημόσιας υγείας, καθώς είναι μάχιμη γιατρός – πνευμονολόγος στο νοσοκομείο “Σωτηρία”. Η τοποθέτησή της στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού αρμόδιας για τα θέματα Δημόσιας Υγείας, φιλοδοξεί να κάμψει τις αντιστάσεις των γιατρών, που στο πρόσωπό της ενδεχομένως πολλοί από αυτούς να βλέπουν τη “δικαίωση του αγώνα των υγειονομικών”.
Δεν αποκλείεται η τοποθέτησή της μάλιστα να είναι “υπηρεσιακή” για όσο διάστημα δηλαδή διαρκεί η πανδημία, αν και η ίδια έχει πολιτικές φιλοδοξίες.
Παρόμοια θετική επίδραση μπορεί να έχει και η παρουσία στο τιμόνι του υπουργού Υγείας του Θάνου Πλεύρη. Ο αγώνας του από τη θέση του “ασθενή – θύματος ενδονοσοκομειακής λοίμωξης” που λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή πριν από μερικά χρόνια, τον καθιστά γνώστη “εκ των έσω” των προβλημάτων της δημόσιας Υγείας.
Από τη θέση μάλιστα, του συμβούλου των παλαιότερων υπουργών Υγείας, Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη, οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια Υγεία δεν θα του είναι άγνωστο πεδίο.
Ξανθός: “Συνολική αποτυχία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης”
Αρνητικά σχολιάζει την αλλαγή των προσώπων στο τιμόνι του Υπουργείου Υγείας ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του τομεάρχη Υγείας του κόμματος, Ανδρέα Ξανθού.
Σύμφωνα με δήλωσή του, η ριζική κυβερνητική αλλαγή στο Υπουργείο Υγείας υποδηλώνει δύο πράγματα:
1. Τη συνολική αποτυχία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και την ανάγκη του κ. Μητσοτάκη να μεταθέσει την ευθύνη στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία, για να μείνει ο ίδιος στο «απυρόβλητο» και
2.Την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει , στην αιχμή της πανδημίας, σε μια σκληρή γραμμή ιδιωτικοποιήσεων στο ΕΣΥ και μετωπικής σύγκρουσης με όσους υπερασπίζονται τη δημόσια περίθαλψη και την Υγεία ως κοινωνικό αγαθό.