Ανασφάλιστοι ρευματοπαθείς: Δεν έχουν πρόσβαση στις θεραπείες τους – Χάος με τις λίστες αναμονής
Οι ασθενείς με φλεγμονώδη συστηματικά ρευματικά νοσήματα (ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σκονδυλίτιδα), και άλλες αυτοάνοσες εκφυλιστικές ρευματικές παθήσεις (συστηματικό ερυθηματώδη Λύκο, σκληρόδερμα κ.α.) ξεπερνούν τα 2.500.000 στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή, οι ρευματολόγοι στις δημόσιες δομές είναι από ελάχιστοι έως ανύπαρκτοι, με αποτέλεσμα τις τεράστιες λίστες αναμονής για όσους ανασφάλιστους ασθενείς χρειάζεται να συνταγογραφήσουν ανοσοκατασταλτικές θεραπείες (βιολογικούς παράγοντες).
“Ειδικά στους ρευματοπαθείς συνταγογραφούνται φάρμακα υψηλού κόστους από ρευματολόγους κι εκεί είναι το πρόβλημα”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, η Κατερίνα Κουτσογιάννη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων των παιδιών με ρευματικά νοσήματα «ΡευΜΑζήν».
Η αναμονή για τα ραντεβού των ρευματοπαθών στα νοσοκομεία ήταν ήδη μεγάλη, πριν καν ψηφιστεί ο νέος νόμος (μέσος όρος αναμονής 2-4 μήνες).
Σήμερα, με την καινούργια διάταξη που ψηφίστηκε αρχές καλοκαιριού και η οποία απαγορεύει στους ιδιώτες γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα και εξετάσεις στους ανασφάλιστους πολίτες, οι ρευματοπαθείς έχουν μείνει “ξεκρέμαστοι”.
Δείτε επίσης: Από 1η Ιουνίου τέλος οι ιδιώτες γιατροί από τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων – Ποιοι εξαιρούνται
Δεν εντάχθηκαν, μάλιστα, ούτε στις εξαιρέσεις του νόμου (ανασφάλιστοι ασθενείς με νοητική ή σωματική αναπηρία, ψυχικά νοσήματα, αυτισμό κ.α.) που έλαβε ΦΕΚ αρχές Ιουνίου και άρχισε να εφαρμόζεται στα μέσα του καλοκαιριού.
Δείτε επίσης – Υπουργείο Υγείας: Ποιοι ανασφάλιστοι κατ’ εξαίρεση μπορούν να γράφουν φάρμακα και εξετάσεις σε ιδιώτες
Έτσι, πλέον ο χρόνος αναμονής στις δημόσιες δομές για συνταγογράφηση έχει αυξηθεί δραματικά, όπως λένε οι ασθενείς, και πολλοί πλέον έχουν μείνει για πολύ καιρό χωρίς θεραπεία.
“Θα πρέπει δηλαδή οι ανασφάλιστοι ασθενείς να πηγαίνουν σε νοσοκομεία κυρίως, γιατί είναι ελάχιστοι πια οι ρευματολόγοι -έως κανένας- στα Κέντρα Υγείας. Έχουμε πολύ λίγους ρευματολόγους σε δημόσιες δομές. Που αυτό σημαίνει πως αυξάνεται πάρα πολύ ο όγκος της δουλειάς τους. ”, σημειώνει η κα. Κουτσογιάννη, η οποία είναι παράλληλα και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος (ΕΑΕ).
«ΡευΜΑζήν»: Οι ασθενείς κινδυνεύουν στα νοσοκομεία
Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, τα μέλη της Ομοσπονδίας «ΡευΜΑζήν» εξηγούν πως οι ασθενείς με ρευματικά νοσήματα λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικές θεραπείες (βιολογικοί παράγοντες), οι οποίες τους βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων όταν επισκέπτονται αναγκαστικά τα δημόσια νοσοκομεία για να γράψουν τις θεραπείες τους:
“Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (που αποτελούν την πλειοψηφία των ασθενών μας) με την παραμονή τους στο χώρο των νοσοκομείων, τόσο λόγω της πανδημίας με τη συνεχή αύξηση των κρουσμάτων, όσο και εξαιτίας των άλλων λοιμώξεων και μικροβίων που υπάρχουν στους συγκεκριμένους χώρους”, αναφέρουν συγκεκριμένα.
Επίσης, η ίδια διάταξη για τους ανασφάλιστους αδικεί τους ρευματοπαθείς και για έναν ακόμη λόγο, όπως λένε: Η συντριπτική πλειοψηφία παρακολουθείται από ιδιώτες ιατρούς, που μέχρι σήμερα αποφάσιζαν για την αγωγή τους.
Στις δημόσιες δομές δεν υπάρχει πλήρης εικόνα του νοσήματος και της πορείας του σε σχέση με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται και επομένως χρειάζεται επαναξιολόγηση. Μια διαδικασία που όπως λένε, προσθέτει ακόμα μεγαλύτερο φόρτο στις δημόσιες δομές και μεγάλες καθυστερήσεις στα ραντεβού.
“Υπάρχει μια τρομερή συμφόρηση στα νοσοκομεία. Θα πρέπει οι γιατροί να εξετάζουν προηγουμένως τους ρευματοπαθείς για να μπορούν να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα τους, τους βιολογικούς παράγοντες δηλαδή, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτή τη στιγμή ένα χάος”, λέει η πρόεδρος του «ΡευΜΑζήν».
Ανασφάλιστοι με ρευματικά νοσήματα: Δεν τους “σώζει” ούτε ο προσωπικός γιατρός
Με την εφαρμογή του προσωπικού γιατρού και την ένταξη των ανασφάλιστων ασθενών στον θεσμό αυτό, οι ρευματοπαθείς πίστεψαν πως θα μπορούσαν να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους πιο εύκολα.
Ωστόσο, και πάλι οι ιδιώτες “προσωπικοί γιατροί” εξαιρούνται από τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων.
“Είχαμε μια ελπίδα με τον προσωπικό γιατρό ότι θα υπήρχε πιθανότητα να συνταγογοραφεί ο προσωπικός γιατρός και στους ανασφάλιστους, αλλά μιλάμε πάλι για τους προσωπικούς γιατρούς που είναι στο δημόσιο σύστημα. Όχι στους ιδιώτες που είναι ενταγμένοι στον προσωπικό γιατρό. Δηλαδή, μπορούν τελικά μόνο οι παθολόγοι ή γενικοί γιατροί, ή οι γιατροί ειδικότητας που είναι στο δημόσιο σύστημα Υγείας”, σημειώνει η Κατερίνα Κουτσογιάννη.
Το «ΡευΜΑζήν» προσέφυγε στο Υπουργείο Υγείας, ζητώντας να ενταχθούν οι ασθενείς είτε στις εξαιρέσεις του νόμου για τους ανασφάλιστους, είτε σε νόμο του 2012 για τους ασθενείς που λαμβάνουν θεραπείες Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ).
“Με γνώμονα τα παραπάνω και με ιδιαίτερη έμφαση στις καθημερινές έντονες διαμαρτυρίες των ασθενών που φτάνουν στην Ομοσπονδία μας, παρακαλούμε πολύ, επικαλούμενοι τις αρχές της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας των νοσούντων, να υπάρξει εξαίρεση εφαρμογής του προαναφερόμενου ΦΕΚ και για τους Ρευματοπαθείς”, καταλήγουν οι ασθενείς στην επιστολή τους στο Υπουργείο Υγείας.