Iatropedia

Αναστάτωση σε νοσοκομεία σε Ισραήλ, Γερμανία και Βρετανία από παγκόσμια τεχνική βλάβη σε σύστημα πληροφορικής

Doctor AI, artificial intelligence in modern medical technology and IOT automation. Doctor using AI document management concept.

Η τεχνική βλάβη επηρέασε δεκάδες χώρες, όπως η Βρετανία, το Ισραήλ και η Ισπανία, που αντιμετωπίζουνε προβλήματα και στις τηλεπικοινωνίες.

Ένα παγκόσμιο τεχνικό πρόβλημα σε σύστημα πληροφορικής επηρεάζει τη λειτουργία επιχειρήσεων σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων υγείας στην Βρετανία και το Ισραήλ, αεροδρόμια, μέσα ενημέρωσης και τράπεζες.

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι «η παγκόσμια δυσλειτουργία» έχει επηρεάσει 16 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Οι ασθενείς δεν επηρεάζονται, όπως ανακοίνωσε, καθώς τα νοσοκομεία έχουν στραφεί στη χρήση αναλογικών ή άλλων συστημάτων χωρίς πρόβλημα.

Το υπουργείο έδωσε εντολή στην ισραηλινή υπηρεσία ασθενοφόρων, το Magen David Adom, να μεταφέρει τους ασθενείς σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις που δεν επηρεάζονται από τα δυσλειτουργικά συστήματα υπολογιστών. Μέχρι στιγμής,  οι υπηρεσίες ασθενοφόρων στο Ισραήλ δεν έχουν επηρεαστεί από το ζήτημα, αλλά οι αρχές συμβοουλεύουν όποιον θέλει να καλέσει ένα ασθενοφόρο να δοκιμάσει έναν εναλλακτικό αριθμό, εάν παρουσιαστούν προβλήματα στην τυπική γραμμή.

Η βλάβη στα συστήματα πληροφορικής «προκαλεί αναστάτωση στην πλειονότητα των ιατρικών κέντρων» στην Αγγλία, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS). Ωστόσο, το 999 (το αντίστοιχο 166 της Βρετανίας) και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης προς το παρόν δεν έχουν επηρεαστεί, δήλωσε το NHS England. Προβλήματα έχουν αναφερθεί και σε συτήματα φαρμακείων.

Επίσης, δύο νοσοκομεία στη βόρεια Γερμανία, στις πόλεις Λίμπεκ και Κίελο, ακύρωσαν τις μη επείγουσες επεμβάσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα επικαλούμενα προβλήματα στο σύστημα πληροφορικής που συνδέεται με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Crowdstrike.

Προς το παρόν στην Ελλάδα δεν έχει πεηρεαστεί κάποιος τομέας από την παγκόσμια βλάβη.

Με πληροφορίες από: Guardian / Φωτογραφία iStock