Αναστολή στα Covid Pass και στα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά από 1η Μαΐου – Ένα rapid test την εβδομάδα οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί
Στη σημερινή συνεδρίασή της, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα:
– Αναστολή covid pass από 1η Μαΐου και επαναφορά τής χωρητικότητας στο 100%.
– Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.
– 1 rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
– 1 rapid test (από 2 που ηταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις σπο το υπουργείο Παιδείας.
Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.
Παραμένουν οι μάσκες
Η πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με την Μίνα Γκάγκα, βρίσκεται σε αποδρομή και αναφέρθηκε στην απόφαση της επιτροπής να παραμείνουν οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου, αλλά και η σύσταση για χρήση μάσκας και όπου υπάρχει συνωστισμός στους εξωτερικό χώρους.
Όπως είπε κάποια στιγμή θα βγάλουμε τις μάσκες αλλά ακόμα πρέπει να προσέχουμε.
Η ίδια, ευχαρίστησε τους φαρμακοποιούς των νοσοκομείων που το τετραήμερο του Πάσχα κατάφεραν να χορηγήσουν 221 θεραπείες για τον κορονοϊό και να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας να αντιμετωπίσουν τη νόσο ηπιότερα.
Μίνα Γκάγκα: Δεν ανησυχούμε για τα περιστατικά ηπατίτιδας στα παιδιά
Καθησυχαστική εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σε σχέση με το ζήτημα της ηπατίτιδας το οποίο έχει προκύψει σε διεθνές επίπεδο.
Όπως είπε «οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς τα κρούσματα που έχουμε διεθνώς δεν σχετίζονται μεταξύ τους κάτι που είναι αρκετά καθησυχαστικό». Γι’ αυτό το λόγο όπως τόνισε οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν για το αν τα παιδιά τους θα βγουν έξω και θα παίξουν με άλλα παιδιά.
Η ίδια συνέστησε στους γονείς, καλό πλύσιμο των χεριών των παιδιών, ιδίως πριν από το φαγητό και να ελέγχουν τα ούρα τους ώστε σε οποιαδήποτε αλλαγή του χρώματος να ενημερώνουν τον θεράποντα γιατρό.
Όπως είπε έχουν δοθεί οδηγίες σε όλους τους παιδιάτρους και αν χρειαστεί οποιοδήποτε μέτρο, το υπουργείο Υγείας που επιτηρεί το θέμα, μέσω του ΕΟΔΥ θα το λάβει -αν και η ίδια εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί.
Μιλώντας γενικότερα για την ηπατίτιδα είπε ότι ήταν μια νόσος πολύ πιο συχνή πριν από τα εμβόλια, αλλά εξακολουθούμε όπως τόνισε να βλέπουμε παιδιά με ηπατίτιδες ακόμα και σήμερα.
Οι περισσότερες όμως, εξήγησε, αυτοϊόνται και σπάνια έχουμε πρόβλημα με το ήπαρ τα παιδιά.