Iatropedia

Αναβαθμίζεται το ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ ενόψει τρίτου κύματος πανδημίας – Επιχειρησιακή παρέμβαση στις «κόκκινες» περιοχές

Με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση της πανδημίας ενόψει του επικείμενου τρίτου κύματος, το Υπουργείο Υγείας αναβαθμίζει τον ρόλο του επιχειρησιακού του βραχίονα του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ.

Τις αλλαγές προανήγγειλε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την Κρήτη και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος με την συνοδεία του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο και τον ίδιο τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ, Νίκο Παπαευσταθίου πραγματοποίησε επίσκεψη στο νησί.

Να σημειωθεί ότι στην Κρήτη, βρίσκονται στο «κόκκινο» το Ρέθυμνο και ο Άγιος Νικόλος της Π.Ε. Λασιθίου.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης στο νησί, οι επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών βρέθηκαν στις υγειονομικές δομές της Κρήτης και πραγματοποίησαν διαδοχικές συναντήσεις με τους διοικητές όλων των νοσοκομείων.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, συντόνισε την επιχειρησιακή ετοιμότητα των νοσοκομείων, αλλά και το παράρτημα της δομής του ΕΚΑΒ που καλύπτει όλη την Κρήτη. Παράλληλα συντόνισε την ετοιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ Covid-19 και την εφαρμογή των σχεδίων που έχουν εκπονήσει τα ίδια τα νοσοκομεία, ενόψει του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων στο ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ για αποτελεσματικότερη διαχείριση

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της ανάσχεσης του τρίτου κύματος θέλησε να συγκεντρώσει όλες τις κατακερματισμένες μέχρι σήμερα υπηρεσίες της διαχείρισης της πανδημίας κάτω από την ομπρέλα του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ, του οποίου πρόεδρος είναι ο έμπειρος και επί σειρά ετών επικεφαλής του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου. 

Η κεντρική διαχείριση έχει ως στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση σε θέματα που άπτονται την επάρκεια του συστήματος Υγείας σε ΜΕΘ και απλές κλίνες Covid-19.

Τα στελέχη του Κέντρου έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίσουν τις περιοδείες σε όλη  τη χώρα – με έμφαση στις περιοχές με μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο – για τον καλύτερο συντονισμό νοσοκομείων και άλλων υπηρεσιών.

Είναι ενδεικτικό ότι τελευταίες 10 ημέρες – οπότε και άρχισαν οι ενδείξεις εμφάνισης του τρίτου επιδημικού κύματος – στελέχη της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ, υπό τον πρόεδρο, βρέθηκαν σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές (Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κρήτη), ενώ παράλληλα παρακολουθείται στενά και η κατάσταση στην Αττική.