Στην συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ασκληπιείο της Κω, αριστούχοι ιατροί από όλο τον κόσμο, έδωσαν τον αυθεντικό Όρκο του Ιπποκράτη, παρουσία Πρυτάνεων και εκπροσώπων των Ιατρικών σχολών, από τη χώρα μας καθώς και άλλων 14 χωρών και πλήθους κόσμου.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, με ξένα Πανεπιστήμια, διεξήχθη Σέρβο-Ελληνικό εκπαιδευτικό Συμπόσιο, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με έναν συμβολικό αγώνα δρόμου, στην μνήμη του Γ. Παπανικολάου, που έχουν συμπληρωθεί 60 χρόνια από το θάνατό του.
Ο Γ. Πατούλης Πρόεδρος του ΙΣΑ και του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, αναφέρθηκε στην αξία της πρόληψης τόσο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας όσο και για τις υπόλοιπες ασθένειες, κάτι στο οποίο δίνει μεγάλη έμφαση, ο ΙΣΑ και η Περιφέρεια Αττικής, με τα ΚΕΠ Υγείας και τις δράσεις που πραγματοποιούν.
Παράλληλα, ο κ. Πατούλης μίλησε για την αναπτυξιακή προοπτική της υγείας και την ανάγκη της συστράτευσης των δυνάμεων, για την ανάδειξη της Ελλάδας, σε χώρα της υγείας και της ευεξίας, για όλον τον κόσμο.
«Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε η Ελλάδα, η χώρα του Ιπποκράτη, να γίνει ένα διεθνές επιστημονικό κέντρο. Μέσα από συνεργασίες, με την επιστημονική κοινότητα, ανά τον κόσμο και στοχευμένες δράσεις επιδιώκουμε να αναπτύξουμε τον ιατρικό τουρισμό και να κάνουμε την χώρα μας, κέντρο της ιατρικής αριστείας. Η Ελλάδα παράγει τους καλύτερους ιατρούς, στην παγκόσμια κοινότητα. Θέλουμε να μένουν οι γιατροί στην πατρίδα μας και από χώρα εξαγωγής επιστημονικού προσωπικού να γίνει η χώρα της υγείας που θα θεραπεύει τον παγκόσμιο ασθενή », επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Πατούλης και πρόσθεσε:
«Από τους κεντρικούς στόχους του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ιατρών είναι να διευρυνθεί ο κύκλος των αριστούχων ιατρών που ορκίζονται στον όρκο του Ιπποκράτη, η διάδοση της γνώσης για τις Αρχαίες Ελληνικές ρίζες της Ιατρικής Επιστήμης, και η μεταλαμπάδευση των αξιών της Ιπποκρατικής Ιατρικής, για τους σημερινούς και αυριανούς γιατρούς, της διεθνούς κοινότητας, για Ιατρικούς Συλλόγους ανά τον κόσμο ακόμη και για τους Ταξιδιώτες Υγείας, τους οποίους η χώρα μας, μπορεί να υποδεχθεί».
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων απενεμήθη αναμνηστική πλακέτα, με τον όρκο του Ιπποκράτη στον τ. Πρόεδρο του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω κ. Στέφανο Γερουλάνο και στους Προέδρους της Οργανωτικής επιτροπής κ.κ. Νίκο Παπαντωνίου και Αντώνη Πολυδώρου.
Επίσης υπογράφηκε Σύμφωνο Συνεργασίας, ανάμεσα στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτου Ιατρών, το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και το Δήμο της Κώ, με στόχο να ενταχθεί το Ασκληπιείο της Κω, στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Σημειώνεται ότι στους σκοπούς του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, περιλαμβάνονται η δημιουργία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ιπποκρατικής Ιατρικής φιλοσοφίας, η εκπαίδευση και η κατάρτιση ιατρών και φοιτητών Ιατρικής από όλο τον κόσμο στην Ιπποκρατική Ιατρική, όπως και η διασύνδεση των ιατρικών σχολών ανά τον κόσμο με την Ιπποκράτεια Ιατρική Φιλοσοφία και Ηθική.