Iatropedia

Άνδρας από την Ιταλία πέθανε από γηρατειά στα 28 του χρόνια

Progeria

Ο Sammy Basso έπασχε από τη σπάνια γενετική νόσο προγηρία. Έζησε περισσότερο από κάθε άλλον ασθενή στον κόσμο.

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 28 ετών άφησε ο Sammy Basso – ένας νεαρός Ιταλός με εμφάνιση υπέργηρου ανθρώπου, ο οποίος έζησε με την σπάνια γενετική νόσο προγηρία περισσότερο από κάθε άλλον ασθενή στον κόσμο.

Η προγηρία ή σύνδρομο Hutchinson–Gilford (HGPS) προσβάλλει 1 άτομο ανά 20 εκατομμύρια πληθυσμού. Προκαλεί ταχεία γήρανση του σώματος, με συνέπεια να μειώνει δραματικά την ποιότητα αλλά και το προσδόκιμο ζωής.

Χωρίς θεραπεία οι ασθενείς έχουν προσδόκιμο επιβίωσης μόλις 13,5 χρόνια, σύμφωνα με την Ιταλική Εταιρεία Προγηρίας Sammy Basso (AIPROSAB). Η αιτία συνήθως είναι σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές που αναπτύσσουν οι πάσχοντες στην εφηβεία τους.

Στις μέρες μας είναι γνωστοί μόνο 130 ασθενείς με προγηρία σε όλο τον κόσμο, οι τέσσερις εκ των οποίων στην Ιταλία. Ωστόσο ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρότερος από τον αληθινό, διότι είναι δύσκολος ο εντοπισμός των πασχόντων, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η AIPROSAB υπολογίζει ότι ο αληθινός αριθμός τους πλησιάζει τους 350 παγκοσμίως.

Ο Sammy Basso είχε γεννηθεί το 1995 στο Σκίο, μία πόλη της βόρειας Ιταλίας. Διαγνώστηκε με προγηρία σε ηλικία δύο ετών. Όταν έκλεισε τα 10 του χρόνια ίδρυσε μαζί με τους γονείς του την AIPROSAB.

Και στο National Geographic

Η νόσος επηρεάζει όλο τον οργανισμό εκτός από τον εγκέφαλο, που παραμένει ο μοναδικός δείκτης της αληθινής ηλικίας των ασθενών. Ο Sammy σπούδασε Φυσικές Επιστήμες (ήταν βιολόγος). Αφιέρωσε τη σύντομη ζωή του στην αύξηση της ενημέρωσης του κοινού για την προγηρία.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, πέθανε αργά το βράδυ του Σαββάτου, μετά από αιφνίδια νόσο που εκδήλωσε ενώ βρισκόταν σε εστιατόριο του Τρεβίζο με την οικογένειά του.

Ο εκλιπών είχε γίνει παγκοσμίως γνωστός μέσω του ντοκυμαντέρ του National Geographic «Το οδοιπορικό του Sammy» (Sammy’s Journey). Σε αυτό περιγραφόταν το ταξίδι που έκανε στα 18 του χρόνια κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου 66 (Route 66) των ΗΠΑ. Τον συνόδευσαν οι γονείς και ένας από τους καλύτερους φίλους του, ο Riccardo.

Φωτογραφία: iStock