Iatropedia

Άνδρας έχασε τη ζωή του από τσιμπούρι

Closeup of insect mite on pink epidermis. Danger of tick-borne diseases transmission by infected parasite

Ο 74χρονος πέθανε από πολυοργανική ανεπάρκεια το Σάββατο, σε μονάδα απομόνωσης σε νοσοκομείο της Μαδρίτης

Θανατηφόρο αποδείχθηκε για έναν 74χρονο άνδρα το τσίμπημα από τσιμπούρι, καθώς είχε ως αποτέλεσμα να αρρωστήσει από μία νόσο, η οποία ονομάζεται αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό και θυμίζει Έμπολα.

Ο 74χρονος πέθανε από πολυοργανική ανεπάρκεια το Σάββατο, σε μονάδα απομόνωσης στο νοσοκομείο La Paz-Carlos III της Μαδρίτης, δήλωσε στο CNN εκπρόσωπος του νοσοκομείου.

Ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό (Crimean – Congo Hemorrhagic Fever, CCHF) είναι μία σοβαρή ιογενής νόσος, η οποία προκαλείται από τον ομώνυμο ιό (γένους Nairovirus, οικογένειας Bunyaviridae) που μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος κρότωνα (τσιμπουριού).

Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως ξαφνικό πυρετό, ρίγη, έμετο και διάρροια, ακολουθούμενα από εναλλαγές της διάθεσης και σύγχυση.

Σχετίζεται επίσης με αιμορραγίες, συμπεριλαμβανομένων αιμορραγιών από τη μύτη, σπασμένα τριχοειδή αγγεία στα μάτια, εξάνθημα που προκαλείται από αιμορραγία στο δέρμα και εσωτερικές αιμορραγίες, όπως αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα.

Είναι δύσκολο να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί, δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και το ποσοστό θνησιμότητας είναι έως και 40%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Τις περισσότερες φορές μεταδίδεται από τα τσιμπούρια και την επαφή με μολυσμένο αίμα ή ιστό ζώων, αλλά μπορεί να συμβεί μετάδοση και από άνθρωπο σε άνθρωπο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, πρόκειται για ζωονόσο που προσβάλλει πολλά άγρια και οικόσιτα ζώα και τον άνθρωπο.

Η νόσος περιγράφηκε κλινικά για πρώτη φορά στην Κριμαία (Ουκρανία) το 1944, σε στρατιώτες και αγρότες και ονομάστηκε αιμορραγικός πυρετός της Κριμαίας. Αργότερα, το 1969, ο ιός αναγνωρίσθηκε ως αιτία της ασθένειας ενός παιδιού που είχε νοσήσει στο Κονγκό το 1956, οπότε και προέκυψε η σημερινή ονομασία της νόσου. Η παρουσία της νόσου συνδέεται με τη γεωγραφική κατανομή του διαβιβαστή (κρότωνα / τσιμπουριού). Σε περιοχές με εύκρατο κλίμα παρατηρείται εποχιακή κατανομή στην εμφάνιση των κρουσμάτων: από την άνοιξη έως το φθινόπωρο, ανάλογα με την περίοδο αυξημένης δραστηριότητας του διαβιβαστή.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τσιμπούρια: Είναι η εποχή τους – Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

Κοινό βακτήριο του στόματος σκοτώνει τον καρκίνο

Η vegan διατροφή μπορεί να συνδέεται με μείωση της βιολογικής ηλικίας, δείχνει μελέτη