Άνδρας πέθανε από υπερδοσολογία βιταμίνης D
Τη ζωή του έχασε ένας συνταξιούχος επιχειρηματίας που πήρε υπερβολικά πολλά διατροφικά συμπληρώματα με βιταμίνη D, καθώς οι γιατροί δεν μπόρεσαν να τον βοηθήσουν.
Οι ειδικοί συνιστούν να παίρνουμε συμπληρώματα της βιταμίνης, ιδίως κατά τους μήνες με μειωμένη ηλιοφάνεια. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με βάση τις συστάσεις τους και εφ’ όσον έχουν επιβεβαιώσει πως έχουμε έλλειψη.
Ο 89χρονος David Mitchener, όμως, ως φαίνεται έπαιρνε πολλαπλάσιες δόσεις από αυτές που χρειαζόταν. Στην πραγματικότητα, όταν διακομίσθηκε στο νοσοκομείο οι εξετάσεις αποκάλυψαν τα υψηλότερα επίπεδα της βιταμίνης που μπορούσαν να μετρηθούν.
Ο ηλικιωμένος άνδρας πέθανε 10 ημέρες αργότερα από υπερασβεστιαιμία, δηλαδή από πολύ υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα του.
Οι μεγάλες δόσεις από τη βιταμίνη D οδηγούν στη συσσώρευση ασβεστίου σε αίμα και ούρα, λόγω πολύπλοκων βιολογικών διεργασιών. Η παθολογική αύξηση του ασβεστίου ενέχει σοβαρούς κινδύνους, καθώς μπορεί:
- Να εξασθενήσει τα οστά
- Να δημιουργήσει λίθους (πέτρες) στους νεφρούς
- Να επέμβει στην λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου
Το περιστατικό
Όπως αναφέρει ο βρετανικός Independent, το περιστατικό συνέβη πέρυσι την άνοιξη. Ο εκλιπών μεταφέρθηκε στις 10 Μαΐου 2023 στο Νοσοκομείο του Ανατολικού Σάρεϋ με συμπτώματα βαριάς υπερασβεστιαιμίας.
Οι εξετάσεις έδειξαν πως είχε τα υψηλότερα δυνατά επίπεδα βιταμίνης D. Οι γιατροί υπολόγισαν ότι έπαιρνε τεράστιες δόσεις από συμπληρώματα με βιταμίνη D επί τουλάχιστον 9 μήνες πριν αρρωστήσει.
Παρά τις προσπάθειές τους δεν κατάφερνα να τον σώσουν. Ο ανακριτής που ανέλαβε την υπόθεση ανακοίνωσε πως κατέληξε μιάμιση εβδομάδα αργότερα «από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και οξεία, επί εδάφους χρονίας, νεφρική ανεπάρκεια, υπερασβεστιαιμία και τοξικότητα βιταμίνης D, με υποκείμενη ισχαιμική καρδιοπάθεια».
Ο ανακριτής επισήμανε πως τα συμπληρώματα που έπαιρνε ο θανών δεν ανέγραφαν πως υπήρχε κίνδυνος υπερδοσολογίας. Για τον λόγο αυτό, έχει ήδη προχωρήσει προς τις σχετικές συστάσεις στην παρασκευάστρια εταιρεία τους, αλλά και στην βρετανική Αρχή Προδιαγραφών των Τροφίμων (FSA), ώστε να διορθωθεί η σοβαρή παράλειψη.
Φωτογραφία: iStock